Gazdaság

Tarolnak karácsonykor az éttermek

étterem (étterem)
étterem (étterem)

Elviszik az emberek a karácsonyi ebédet, de sokat azért nem költenek rá.

Elégedettek a vendéglátósok a decemberi forgalommal: a korábbi évekhez képest több foglalást jegyeztek az ünnepek alatt is üzemelő üzletek az év végére, akárcsak a rendezvényekre szakosodott party service szolgáltatók is – írja cikkében a Magyar Nemzet.

 

A karácsony családi ünnep, ezért többségük hagyományosan bezár szenteste délutánján, az előrendelések alapján különösen keresetté váltak a hazavihető ünnepi menük. A legtöbb vendéglő tradicionális magyar ételeket kínál a családi asztalra, például a halászlé fél literje 1600-2000 forint körül mozog.

Karácsony első és második napján a meghitt hangulatban elköltött alkalmi ebédek iránt is nagyobb igény mutatkozik a családok részéről, amihez többen a SZÉP-kártyán maradt összegeket is felhasználják. Egy karácsonyi ebédet fejenként átlagosan 5-8 ezer forintból oldanak meg az éttermek, ezek az árak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, szerint a 2008-as időket idézik.

A fővárosi vendéglátósok nemigen mertek árat emelni az elmúlt időszakban, vidéken más a helyzet, nem ritka, hogy a népszerű üdülőhelyeken drágább tarifákat találni, mint Budapesten – jegyezte meg az ipartesület elnöke.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik