Gazdaság

Százezren írtak alá az egykulcsos ellen

bajnai-gordon(960x640)(1).jpg (bajnai gordon, )
bajnai-gordon(960x640)(1).jpg (bajnai gordon, )

Másfél hónap alatt 97 ezer aláírást gyűjtött össze az egykulcsos adórendszer ellen az Együtt-PM - jelentette be Bajnai Gordon, a szövetség vezetője pénteken Budapesten.

Az akció lezárásaként a Blaha Lujza téren tartott sajtótájékoztatón elmondta: az, hogy hat hét alatt majdnem százezer aláírást tudtak összegyűjteni, jelzi, hogy az egykulcsos adó az Orbán-kormány gazdasági károkozásának szimbóluma, nem csak igazságtalan, rossz a vállalkozásoknak is, lebénította a gazdaságot, és ötvenezer munkahely megszűnését okozta.

Az egykulcsos adó 500 milliárd forintos kiesést okozott a költségvetésben, amit a kormány új adókkal és adóemelésekkel – összesen negyvennel – ellensúlyozott. Eközben Orbán Viktor miniszterelnök havonta 300 ezer forinttal többet visz haza az egykulcsos adó miatt, míg egy minimálbéres nettó keresete 11 ezer forinttal kevesebb annál, mint amennyi három évvel ezelőtt ugyanakkora bruttó fizetésből maradt.

Bajnai Gordon közölte: az Együtt-PM olyan, kétkulcsos személyi jövedelemadózást vezetne be, amelyben van adójóváírás a kiskeresetűeknek. A minimálbér után is kellene valamennyi adót fizetni, de a minimálbéresek így is havonta 8-10 ezer forinttal többet vihetnének haza a jelenleginél, az átlagkereset feletti fizetésig pedig mindenki – összesen több mint hárommillió adózó – jól járna.

Kitért arra is, hogy a jómódúaknak sem kellene többet adózni, mint 2010 előtt. A magasabb adókulccsal a társadalom felső 8-10 százalékától a szolidaritás jegyében egy részét visszakérnék annak a kedvezménynek, amit az Orbán-kormány alatt kaptak.

Száz településen, összesen négyszáz helyszínen gyűjtöttek aláírásokat. Akik támogatták az akciót, azokat a jövőben folyamatosan tájékoztatják programjukról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik