Gazdaság

Brutális bírságot szabtak ki nagybankokra

eurokotegek(210x140)(5).jpg (euró, )
eurokotegek(210x140)(5).jpg (euró, )

Összesen 1,7 milliárd euró (513 milliárd forint) bírsággal sújtott az Európai Bizottság hét nagybankot, amelyek kereskedői a vád szerint a bankközi hitelezés fő kamatlábainak manipulálásával nyerészkedtek.

A büntetés mértékét Joaquín Almunia, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa jelentette be szerdán Brüsszelben. Ilyen hatalmas összegű bírságot még soha nem vetettek ki kartellezés miatt az Európai Unióban az integrációs szervezet fennállása óta.

Az ügyben korábban a brit és az amerikai hatóságok átszámítva több száz milliárd forintos bírságokat szabtak ki a Barclays és a Royal Bank of Scotland bankcsoportokra.

Az európai uniós versenyjog megsértése miatt a Deutsche Banknak összesen 725 millió euró büntetést kell fizetnie, a francia Société Générale-nak 446 millió eurót. A brit RBS büntetése 391 millió euró. Két amerikai bankra is bírságot szabtak ki, a JPMorgan büntetése 80 millió euró, a Citibanké 70 millió euró. A brit HSBC és a francia Crédit Agricole büntetésének mértékét később állapítják meg, mert ügyükben még nem zárult le a vizsgálat.

Az európai uniós hatóságok két ügyben indítottak eljárást: öt nagybank kereskedői az Euribort próbálták manipulálni, és szintén öt bank érintett a japán jen kamataira vonatkozó tokiói bankközi kamatláb, a Tibor manipulálásában. Két pénzintézet, a Deutsche Bank és az RBS mindkét ügyben érintett.

Az Euribor-ügyben a brit Barclays, a japán esetben a svájci UBS mentesült a bírság megfizetése alól, mert feltárta a kartellt az európai hatóságoknak. A Deutsche Bank, az RBS és a Société Générale büntetését tíz százalékkal csökkentették, mert a vizsgálat során együttműködtek a hatóságokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik