Gazdaság

Még ennél is durvább elvándorlás jön

bőrönd (bőrönd, )
bőrönd (bőrönd, )

Ha beindul a gazdaság, a nagyvállalatoknál dolgozó emberek is csomagolni fognak egy kutatás szerint.

A magyarországi Hay Group iroda adatai szerint a tavaly még mindig recesszióban lévő Magyarországon a 2011-es 13%-ról 2012-ben 12%-ra csökkent a fluktuáció, ráadásul ezen belül alig 6%-ot tesz ki az önkéntes eltávozás.

Ebben a HR-cég szerint idén sem várható nagy változás, hiszen a növekedési ütem idén sem lesz magas, s a foglalkoztatottság növekedése a közmunkás-szegmens erősödésének köszönhető, amelynek tagjai nem változtatnak aktívan munkahelyet.

Ugyanakkor 2016 felpöröghet az elvándorlás – állapítja meg a cég közleménye. Első körben a vállalati vezetők, vezető beosztású munkavállalók elvándorlására lehet majd számítani. A vezetők bére ugyan magyar viszonylatban magasnak számít, de még mindig csak 55-60 százalékát éri el a megfelelő nyugati béreknek. Viszont képzettségük és nyelvi tudásuk miatt más piacokon is megállják a helyüket.

Nem maradnak a vezetők

A vállalatvezetési változások is segítik majd az elvándorlás felerősödését. A multinacionális vállalatok központosítják a döntéshozó funkciókat, így a kisebb országokban kevesebb vezetői munkahely maradhat.

Az európai cégek viszont masszív munkavállalói elvándorlással szembesülhetnek a következő három évben, ahogy a gazdasági és a munkaerőpiaci feltételek javulnak. Mindez jelentős potenciális költségként jelentkezhet a cégeknél, hiszen évekig képzett tehetségeket és kulcsmunkavállalókat veszíthetnek el.

A tanulmány szerint a fluktuáció 2014-től gyorsul majd fel, amikor a régió gazdaságai kezdenek magukhoz térni. A fluktuáció első körben az információs és telekommunikációs (ICT) vállalatokra, valamint a szakértői szolgáltatásokat nyújtó és az egészségügyi/gyógyszeripari vállalatokra lesz jellemző. A kiskereskedelmi ágazat az előrejelzések szerint 2016-tól fog a jelenséggel szembesülni, amikortól az egyéni fogyasztás is fellendül.

Fél Európa költözni fog

A relatív stagnálás évei után a tehetségek fluktuációja új csúcsokra érhet Európában – állapítja meg az a tanulmány, amelyet a Hay Group menedzsment tanácsadó és a Centre for Economics and Business Research (Cebr) készített az elmúlt hónapokban. A fluktuáció 2016-ban 18,7 százalékon fog tetőzni Európában, ahol 39 millió munkavállaló hagyhatja el jelenlegi alkalmazóját. Ez masszív, 9,4%-os növekedést jelent a 2012-es adathoz képest! (A fluktuációs ráta az adott évben munkahelyét elhagyó munkavállalók százalékos értékét jelenti.)

“Az elmúlt években a gazdasági válság, az állami befektetések visszaszorulását eredményező költségvetési szigor és az eurózóna krízise az egész régióban visszafogta a munkavállalói fluktuációt” – magyarázza Ben Hubbard, a Hay Group igazgatója. „Azonban az elégedetlen, felgyűlt frusztrációkkal küszködő munkavállalók most már jelentős kockázati tényezőt képviselnek. Ahogy a gazdaság magára talál és a munkaerő-piaci feltételek javulnak, ők alternatív megoldásokat fognak keresni, amelynek eredményeképpen korábbi munkáltatóiknak megnövekedett toborzási költséggel és kulcsmunkakörök megüresedésével kell szembesülniük.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik