Gazdaság

Egyre rosszabb nyugdíjasnak lenni

nyugdíjas (nyugdíjas)
nyugdíjas (nyugdíjas)

Egy jó hír, egy rossz hír

Az átlag magyar nyugdíjas 2013 szeptemberében 113 ezer forintot kapott havonta. Ez 5,5 százalékkal haladja meg a tavaly decemberit.

Az egy százalék alá csökkent infláció fényében tehát 4 százalékot emelkedett idén a nyugdíjak reálértéke.

Egyre magasabb a nyugdíj, de kevesebben kapják

A fejlett országok nyugdíjrendszerei a jövőben nem lesznek képesek biztosítani azt a biztonságot az időseknek, amelyet a pénzügyi válság előtt nyújtottak – derül ki az OECD friss jelentéséből. A társadalom elöregedése mindenhol lépéskényszerbe hozza a kormányokat, emelkedik a nyugdíjkorhatár és előfordulhat a juttatások befagyasztása vagy akár mérséklése is.

Öregedés

Az OECD 34 tagállama jelenleg átlagosan GDP-jének 9,3 százalékát fordítja a nyugdíjakra. Hazánk 11,9 százalékkal ettől nem tér el igazán jelentősen, sőt, a várható gazdasági fellendülés miatt az arány rövid távon javulhat is: 2030-ban például várhatóan a bruttó nemzeti össztermékünknek “csupán” 11,1 százalékát viszi el a nyugdíj.

Ezután azonban komoly romlás várható: öregedő társadalmunk GDP-jének csaknem 15 százalékát költjük majd nyugdíjkiadásokra 2060-ban, az OECD tehát a magyar nyugdíjfinanszírozás csaknem 25 százalékos drágulását jósolja. A szervezet összes országában átlgosan 20 százalékkal magasabb kiadást valószínűsítenek.

Lépni kell

Ennek alapján az OECD szakértői arra számítanak, hogy a szervezet országaiban 2050-re mind a nők, mind a férfiak esetén 67 évre növekszik a nyugdíjkorhatár, miközben ma alig van köztük olyan ország, amely elérte volna ezt a szintet. Ez a jelenlegi helyzethez képest átlag 4,5 éves emelkedést jelent a nőknél, illetve 3,5 évest a férfiaknál.

A nyugdíjrendszerek fenntartásának egyre nehezebbé válása nyomán emelkedni fog az időskorú szegények aránya. Az OECD azokat sorolja ide a 65 évesnél idősebb emberek közül, akik nyugdíjaskori jövedelme elmarad országuk medián jövedelmi átlagának 50 százalékától. A szervezet tagországaiban 2007-ben a 65 évesnél idősebbek átlag 15,1 százaléka nézett szembe ezzel a helyzettel, míg 2010-re 12,8 százalékra mérséklődött ez az arány.

Csak Kanadában, Lengyelországban és Törökországban romlott a helyzet, igaz, Japánban és az USA-ban a javulás ellenére 20 százalék körül maradt a szegény nyugdíjasok aránya. A mai gyerekeknek és fiataloknak azonban azzal kell számolniuk, hogy mire korosztályuk betölti 65. életévét, ismét 13-14 százalékra megy fel ez az arány, azaz 100 kortársukból 13-14-en töltik majd szegénységben idős napjaikat. A helyzet valószínűleg még rosszabb is lesz ennél, mivel – vagy azért mert nem tudnak a lehetőségről, vagy azért, mert szégyellik – sokan nem veszik majd igénybe a szegénységi segélyeket.

Itt már nő

Hazánkban már jövőre emelkedni kezd a nyugdíjkorhatár. A korhatár évente fél esztendővel nő. 2014-ben tehát az 1952-ben születettek már nem 62 évesen, hanem csak fél évvel később mehetnek nyugdíjba. A 65 éves nyugdíjkorhatár 2022-re lesz általános.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik