Gazdaság

A külföldi sajtóban sírnak a magyar bankok

financial times (financial times, )
financial times (financial times, )

Bennfentesek a Financial Timesnak panaszkodtak a bankokat sújtó versenyhatósági gigabírságról.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tizenegy bankot marasztalt el a végtörlesztés akadályozása miatt, összesen mintegy 9 és fél milliárd forint bírságot szabott ki. A hatóság szerint a bankok kartellbe tömörülve összehangolták stratégiáikat és az új hitelek magasan tartott kamataival igyekeztek ellehetetleníteni a végtörlesztést.

Az esetről a Financial Times brit gazdasági lap is beszámol szédítő ütésként jellemezve a bírságot.

Az OTP, Magyarország legnagyobb bankja, amely a legnagyobb büntetést, 3,9 milliárd forintot kénytelen fizetni, megalapozatlannak tartja a bírságot, amelyet bíróságon támad meg. A második legnagyobb bírság, 1,7 milliárd forint megfizetésére kötelezett Erste Bank a százoldalas dokumentum tanulmányozása után dönt a továbbiakról.

Mindkét pénzintézet tagadja a megengedhetetlen együttműködés vádját: nem hangolták össze stratégiájukat a végtörlesztéssel kapcsolatban, nem osztottak meg egymással üzleti titkokat és nem állapodtak meg valamilyen átfogó tervben más bankokkal.

Nyomás alatt

Egy a pénzintézeti szektorhoz közel álló személy, aki neve elhallgatását kérte, a Financial Timesnak nyilatkozva óriási negatív meglepetésnek, rémálomnak minősítette az ügyet. Ha végignézünk az elmúlt években hozott negatív intézkedésen, a bankoknak okozott károkon, a negatív profiton, akkor nem mondhatunk mást, mint hogy mindez hülyeség – mondta az informátor.

A napilap értelmezése szerint a főként külföldi tulajdonban lévő magyarországi bankszektor erős nyomás alatt áll az Orbán-kormány megalakulása óta. Nyakába kapta az eredetileg ideiglenesnek minősített bankadót, majd egyebek mellett a végtörlesztést, amely lehetővé tette a devizaadósoknak kölcsöneik törlesztését – átváltását kedvező forinthitelre – mesterségesen alacsony devizaárfolyamon.

Kétségtelen, a rögzített árfolyamú végtörlesztésen a bankok közvetlen vesztesége 370 milliárd forint volt, amit a bankadóból való leírhatóság 30 százalékkal, összesen 260 milliárdra mérsékelt. Ez már eleve a 2010-ben bevezetett bankadót fejelte meg. A hazai bankszektor 2011 óta veszteséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik