Gazdaság

A gatyánk is rámegy a meghülyült időjárásra

A Világbank szerint egyre mélyebben vág majd a zsebünkbe az extrém időjárás.

A világ gazdasága az elmúlt évtizedben átlagosan évi 200 milliárd dollárnyi veszteséget könyvelhetett el a kiszámíthatatlan időjárás számlájára – állapította meg a Világbank egy friss jelentésében. A nyolcvanas években még „csak” évi 50 milliárd dollárt kellett a világnak erre szánnia. S ez csak a kezdet.

„A gazdaság időjáráshoz kapcsolódó költségei egyre magasabbak” – szögezte le Rachel Kyte, a Világbank fenntartható fejlődésért felelős alelnöke. „S hiába nem köthető egyetlen időjárási esemény sem közvetlenül a klímaváltozáshoz, a szakértők már jó ideje arra figyelmeztetnek: ha nem sikerül megregulázni a klíma változását, az extrém időjárási jelenségek egyre radikálisabbak lesznek.”


Kép: Hír24

A legnagyobb viszontbiztosító cég (amely a biztosítók biztosítója), a Munich Re a természeti katasztrófákra 1980 és 2012 között összesen majdnem 4 ezer milliárd dollárt fizetett ki (ez egy jelentősebb háború ára), s ennek négyötöde extrém időjárási jelenségekhez kapcsolódott.

És akkor még az emberéletben okozott károkról nem is szóltunk: a történelem egyik legnagyobb vihara, a Haiyan épp a napokban is majdnem 4 ezer ember életét oltotta ki a Fülöp-szigeteken.

A legnagyobb károkat a fejlődő világ könyvelheti el: ezekben az országokban az éves össztermék egy százalékát is felemészti az extrém időjárás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik