Gazdaság

Kifejezetten káros a „pénzügyi rezsicsökkentés”

rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)
rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)

Az egyetlen gazdaságilag előnyös lépés kimaradt a megszavazott törvényből.

A hétfőn megszavazott pénzügyi rezsicsökkentést eddig egyedül a Magyar Bankszövetség illette kritikával: szerintük igazságtalan az új törvény. Többek között azért, mert olyan, mintha a társadalmi munka után (ingyenes készpénzfelvétel biztosítása) fizettetnének adót a bankokkal (hiszen a tranzakciós illeték marad). Van azonban más visszásság is.

Ingyen készpénz

Kártyás vásárlások

Eredetileg azt mondták, hogy a pénzügyi rezsicsökkentés része lesz az is, hogy a kártyás vásárlásokra megszüntetik a pénzügyi tranzakciós illetéket. Ami logikus, és indokolt lépés lett volna. Hiszen a kártyás vásárlások így előnyt élveztek volna a készpénzezéssel szemben, ami hozzájárulhatott volna a gazdaság fehéredéséhez. Azonban ebből nem lett semmi.

A kártyás vásárlásokra maradt az illeték. Így aztán nem valószínű, hogy visszamérséklődnek a bankoknál a már megemelt éves kártyadíjak. És az sem, hogy újra ingyenes lehet a vásárlás azoknál a pénzintézeteknél, ahol az illeték megemelése után eltörölték ezt a lehetőséget.

Készpénz

A másik, hogy annak ellenére is 150 ezer forintig terjesztették ki a havi ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét, hogy a számlatulajdonosok átlagban csak havi 50 ezer forintot vesznek fel – hívta fel a figyelmet az Azénpénzem.hu.

Ami nyilván jó azoknak, akik tényleg az átlagbér környékén keresnek, és alapvetően kevés lehetőségük van a kártyás vásárlásra. Ők nyilván örülnek neki, hogy az egész fizetésüket fel tudják venni díjmentesen. Viszont félő, hogy azok, akik alapvetően a kártyás vásárlásokat részesítik előnyben, átállnak a készpénzezésre. Főleg, ha a kártyás vásárlás költségei megnövekedtek náluk.

És közben…

A mikrovállalkozások viszont végül nem élhetnek a lehetőséggel, ami nekik talán rossz hír. Viszont mivel a készpénz a feketézés melegágya, így ezt a változtatás gazdasági szempontból helyeselhető.

A gazdaság érdeke az lenne, hogy minél kevesebb készpénzt használjunk. Mert a készpénz drága, és tág teret ad a különböző feketepiaci machinációknak. Ha erről az oldalról nézzük a pénzügyi rezsicsökkentést, akkor kifejezetten káros. Persze ahhoz, hogy kevesebb készpénz legyen forgalomban, jobban elérhetővé kellene tenni az egész országban a kártyás fizetési lehetőségeket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik