Gazdaság

A nagy cégeket hagyja csalni a NAV

ado(210x140)(1).jpg (adó)
ado(210x140)(1).jpg (adó)

Kitálalt egy adóellenőr.

Hivatali visszaélés miatt tett feljelentést a NAV egyik munkatársa, jelenti az Index. Horváth András hosszú ideje ellenőrzési szakkoordinátorként dolgozott és munkája során úgy tapasztalta, a kiemelt adózókkal, vagyis a legnagyobb magyar cégekkel és multikkal elnézőbb a NAV az adócsalások ügyében.

Szerinte nagyjából 1000 milliárdos tétel az, amit a legnagyobbak évente elcsalnak, miközben a NAV ezekben az ügyekben rendszeresen nem lép fel kellő erővel.

Fotó: Kummer János

Horváth, aki a Levegő Munkacsoport és a VÉSZ közös rendezvényén állt a nyilvánosság elé, azt is elmondta, hogy az évek során elsősorban a határon átnyúló áfacsalásokat vizsgálta, ám többször is előfordult, hogy egy ügyről leállították, de olyan is volt, hogy személyesen kizárták a projektből, miután visszaélésre utaló nyomokat talált.

Horváth András adótitkok és üzleti titkok miatt konkrét cégek neveit nem említhetett, de az ügyészséghez benyújtott mellékletekben konkrét projekteket és eseteket is megemlít. Szerinte a magas magyar áfakulcs miatt nagyon jövedelmező lett az áfacsalás, a nagy cégek pedig ezzel élnek is, amely felett a NAV nagyon gyakran szemet huny nagy gazdasági érdekérvényesítő képességű multikkal és nagy cégekkel szemben. Horváth elmondta, felmondását már beadta a hivatalnál, de még tegnap is próbálták visszatartani.

Valamit valamiért

A nagy cégek adózása nem az egyetlen terület, ahol a hatóságok hajlandóak eltekinteni a vizsgálattól, ha az “ország” bármilyen módon hasznot húzhat a csalókból.

Míg a multiknak előnyük például, hogy nagy foglalkoztatók, és talán ezért is élvezhetnek – Horváth elmondása szerint – törvénytelen engedményeket a többi adózóhoz képest, addig egy júniusi törvény gyakorlatilag a nyílt pénzmosást teszi lehetővé. A törvény szerint az ún. Stabilitási Megtakarítási Számlára bárki beteheti a pénzét, akár készpénzben is, annak eredetét senki nem fogja vizsgálni, feltéve, hogy az illető legalább 5 millió forint értékben vásárol magyar államipapírt. Ha ez megvan, a magánszemély bankba helyezett vagyona legálissá válik, az addigi közteherviselést nem firtatják.

Az OTP kínálatában már meg is található az új konstrukció, de egyelőre nem lehet ilyen számlát nyitni. Adószakértők szerint az is kérdéses, hogy az elképzelés nem ütközik-e uniós szabályokkal.

“Ha majd a jognak asztalánál Mind egyaránt foglal helyet.”

A törvény előtti egyenlőség eszméjének itthoni megvalósulását illusztrálja hírünk az egymillió forintos büntetésről, melyet egy számla nélkül adott egygombócos fagylalt váltott ki. Ideje volna egy új reformkornak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik