Gazdaság

A beosztott százhetvenszeresét kapja a főnök

A német nagyvállalatok vezetői átlagosan 53-szor annyit keresnek, mint átlagosan fizetett alkalmazottaik írja a Portfolio.hu a Hans-Böckler-Stiftung elemzése alapján.

Németország legnagyobb vállalatainak vezetői 2012-ben átlagosan 5,2 millió eurónyi fizetést vehettek fel, ami jóval több, mint Franciaországban és alig kevesebb, mint Svájcban.

Ön szerint mennyit kellene kapniuk a csúcsvezetőknek?

A Portfolio.hu cikke szerint míg a Volkswagen zászlóshajóként az élen jár a vezetők jutalmazásában, addig az állami pénzből megmentett Commerzbank vezetői alig több mint 10-szeresét keresik egy átlagos banki alkalmazottnak.

Herbert Hainer, az Adidas vezére és társai az elsők a ranglistán, akik 100 fölötti arányszámmal (106) “büszkélkedhetnek”, bár ez 2008-ban még csak 67-szeres volt. A Metro csoport (mely azóta már kikerült a DAX-ból) vezetői, élükön Eckhard Cordesszel 131-szer annyit keresnek, mint egy átlag munkás. Még nagyobb a különbség a Volkswagen konszernnél. Martin Winterkorn – aki jelenleg Németország legjobban fizetett top menedzserei közé tartozik – és társai 170-szeresét viszik haza, mint egy átlag Volkswagen-munkás bére. Ez viszont jelentősen alacsonyabb, mint 2008-ban, hiszen akkor még az arányszám 192 volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik