Gazdaság

Óriásit eshet az olaj ára

Olajfurotorony(1)(960x640).jpg (olajtorony, olajfúrótorony, )
Olajfurotorony(1)(960x640).jpg (olajtorony, olajfúrótorony, )

A jelenlegi szintről akár 15 dollárt is eshet az olaj ára, főként a líbiai olajtermelés felfutása miatt és az Irán ellen bevezetett szankciók enyhítése révén.

A líbiai olajkitermeléssel az elmúlt hónapok során több probléma is volt. Hiába pörgött fel 2012 nyarára a napi szénhidrogéntermelés arra szintre, ahol még az Arab Tavasz előtt járt, a folyamatos tüntetések, az áramszünetek és a politikai bizonytalanság miatt elkezdett ismét összezuhanni a teljesítmény. A legfrissebb hírek szerint stabilizálódhat a helyzet és újfent emelkedő pályára állhat a kitermelés – írja az investor.hu.

Iránban azután kezdett zuhanni a kitermelés, hogy az USA és a nyugat-európai országok szankciókat vezettek be az ország ellen és bojkottálni kezdték az olajvásárlásokat, mivel a vádak szerint katonai célokra dúsítottak uránt. A piacon azonban az utóbbi hetekben egyre több szó esik arról, hogy Irán visszatérhetne a nemzetközi piacokra, mivel a nyári választások óta sokat enyhült a feszültség.

Amennyiben változik a kínálat, a Brent 90-95 dollárig zuhanhatna a jelenlegi 105 dollár körüli szintekről, míg a WTI ára 80-85 dollárra a mostani 94-95 dolláros szintekről. Ha már rövidebb távon is bekövetkezik az olajárak 10-15 százalékos esése, azt a hazai kutakon is megérezhetik az autósok, feltéve, ha a dollár nem erősödik meg túlságosan a forinttal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik