Gazdaság

Íme a világ urai: azt esszük, amit ők főznek

Ezek a cégek csinálnak pénzt majdnem mindenből – az egész világon.

Mind tanultunk történelemórákon a nagy trösztök idejéről, amikor néhány nagy vállalatcsoport kezében összpontosult az üzleti hatalom zöme. Ha valamit csak egy cég gyárt, a csillagos egekig tornázhatja annak az árát. A koncentrációból származó problémák ellen születtek meg az antitröszt-törvények és a versenyhivatalok világszerte. Ehhez képest mégiscsak azt látni, hogy félelmetesen kevés cég ural sok iparágat.

Enni, inni, amit 10 cég ad

Nagyon ajánljuk ezt a dokumentumfilmet a megetetett társadalomról.

A Reddit például összegyűjtötte azt, hogy a fogyasztói termékek piacán lényegében az összes ismertebb márkanév  az amerikai piacon 10 nagy csoportba tömörödik: a Coca-Cola, a PepsiCo, a  Kellogg’s, a Mars, az Unilever, a Johnson & Johnson, a P&G, a Nestlé, a General Mills és a Kraft gyárt lényegében minden élelmiszert és háztartási szert.

Hasonló a helyzet az amerikai médiában, ahol végső soron hat cég dönti el, milyen tartalomból válogathat az amerikai közönség.

A Google piaca a legrosszabb

Az IBISWorld elemzőintézet listát készített arról, melyek az USA-ban a legkoncentráltabb ágazatok –  ezekben legfeljebb négy cég ellenőrzi a piac legalább 90 százalékát, vagyis náluk landol az adott termékre jutó összes bevétel ekkora része.

Nem túl meglepő módon a legdurvább a keresőmotorok piaca: itt a négy legnagyobb cégé a piac 98,5 százaléka az elemzők szerint. Csak a legnagyobb, a Google, ül a bevételek 64 százalékán. Ezután következnek a bevásárlóközpontbeli játéktermek – ebben a top négy 96 százalékot visz.

A wc-papírok és egyéb háztartási papírtermékek piaca sem sokkal jobb: a top három –a Kimberly-Clark Corporation, a Proctor & Gamble és a Georgia-Pacific uralja a piac 92 százalékát.


Fotó: Neményi Márton

Sorrendben következik a mobilpiac, a kábeltévé-szolgáltatás, az üdítőgyártás, a catering, az autógumigyártás és a háztartási kisgépek piaca.

Nálunk se jobb

A helyzet Európában is csak kicsit jobb, hiszen itt a versenyhivatalok ugyan aktívabbak, ám eddig mégis viszonylag kevés fúziót tiltottak csak meg amiatt, hogy túlzottan koncentrált piacot hozna létre az érintett két vállalat egyesülése.

Magyarországon eddig erőteljesen fellépett a Gazdasági Versenyhivatal a trösztösödés ellen, ám ez hamarosan változhat. Nemrégi benyújtotta két fideszes politikus a versenytörvényhez egy olyan módosítási javaslatot, amely – ha egy cégfúziót a kormány nemzetstratégiai minőségűnek ítél – megtiltaná a GVH számára egy-egy fúzió versenyjogi vizsgálatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik