Gazdaság

Katasztrófával riogatnak a nagy bankok

bank(1)(1)(960x640).jpg (bank, )
bank(1)(1)(960x640).jpg (bank, )

Az esetleges amerikai csőd az egész világot magával ránthatja.

A világ vezető bankjai szerint a pénzügyi világra komoly romboló hatással lenne, ha napokon belül nem születne megállapodás az amerikai adósságplafon-emelésről.

A pénzintézetek vezetői szombaton egy washingtoni fórumon beszéltek arról, hogy Barack Obama amerikai elnök és a republikánus vezetők között kialakult patthelyzetet legalább az adósságplafon-emelés utolsó napjáig, október 17-éig mindenképpen meg kell oldani.  Ellenkező esetben cunami söpörhet végig a nemzetközi pénzpiacokon, első körben a rövid lejáratú hitelpiacok esnek áldozatául a megállapodás hiányának – mondta Anusha Jail, a német Deutsche Bank társ-vezérigazgatója.

Jobb nem tudni?

Ugyancsak a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) éves ülésén James Dimon, a J.P. Morgan Chase & Co. vezérigazgatója azt mondta, “ne akarják megtudni”, mi lenne, ha az amerikai állam leállna az adósságfizetéssel. Ez olyan folyamatot indítana el a globális gazdaságban, amelynek nem tudni a végét.
“Katasztrofális lenne a következmény” – summázta véleményét Baudouin Prot, a francia BNP Paribas hitelnyújtó igazgatótanácsának elnöke.

Ez várhat a világra

Jim Yong Kim, a Világbank elnöke az IMF/Világbank szombaton befejeződött őszi közgyűlésén fölszólította az amerikai kormányzatot és a republikánusokat, hogy sürgősen oldják meg az amerikai költségvetés körül kialakult patthelyzetet, különben világméretű gazdasági katasztrófát okoznak. A Világbank vezetője szerint az amerikai kormány csődje esetében szerte a világon kamatot fognak emelni a jegybankok, lelassul a globális gazdasági növekedés, és csökkenésnek indulnak az üzleti bizalmi indexek. Hozzátette: ez mindenekelőtt a feltörekvő országok számára jelentene katasztrófát, de a fejlett ipari államok is igencsak megéreznék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik