Gazdaság

Megmenekülhet Amerika a csődtől – egy ideig

usa csőd (usa, csőd)
usa csőd (usa, csőd)

Rövid távú adósságplafon-emelési javaslat kidolgozását jelentette be az amerikai képviselőház republikánus párti többsége csütörtökön.

Sajtóértesülések szerint az indítvány egy hathetes időszakra vonatkozik. John Boehner, a képviselőház elnöke nem közölte, hogy az adósságlimit módosítását milyen feltételekhez kötötték azon felül, hogy az elnök tárgyaljon pártjával a költségvetésről. A házelnök szerint a javaslat jó szándékú és kompromisszumos. A kongresszus két házának republikánus párti vezetői a nap folyamán a Fehér Házban találkoznak majd Barack Obama elnökkel.

Obama kész aláírni

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője a republikánus bejelentésre reagálva kijelentette, hogy Obama elnök kész aláírni egy politikai feltételekhez nem kötött törvényt az adósságplafon emeléséről, ám egyelőre nem világos, hogy a republikánus párti képviselők javaslata erre vonatkozik-e.

“Az elnök örül annak, hogy úgy tűnik, a kevésbé forrófejűek kerekednek felül a képviselőházban” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy még nem látták a törvénytervezetet.

Az elnök, aki szerdán a képviselőház demokrata párti vezetőit fogadta, elmondta, hogy a hosszú távú megállapodást részesítené előnyben, de kész elfogadni egy rövid távú egyezséget is.

Visszafordíthatatlan károk

A legtöbb gazdasági szakértő egyetért abban, hogy súlyos következménnyel járhat a világgazdaságra nézve, ha október 17-éig nem sikerül tető alá hozni az adósságplafon emeléséről szóló megállapodást. Az Egyesült Államok azt kockáztatja, hogy a történelme folyamán először – mesterségesen – fizetésképtelenné válik.

Az adósságlimit ügyének egyre sürgetőbbé válása mellett az Egyesült Államokban 10. napja tart a szövetségi kormány részleges leállása. A kongresszus ugyanis nem tudott megállapodni az október 1-jén elkezdődött pénzügyi év részleges finanszírozásról sem.

Normális esetben ezen problémák rendezése rutinfeladat szokott lenni, de a republikánusok most az adósságplafon emelését a deficitcsökkentésről szóló megállapodáshoz, az átmeneti költségvetés elfogadását pedig az egészségügyi reform módosításához vagy elhalasztásához kötötték.

Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter a szenátus pénzügyi bizottságában csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy súlyos és visszavonhatatlan károkat okozhat a pénzügyi piacokon, ha a kongresszus nem újítja meg a kormány hitelfelvételi képességét.

Lew visszautasította azokat a republikánus állításokat, miszerint Obama el akarja bizonytalanítani a piacokat, illetve a kormány az adósságlimit módosítása nélkül is tudná fedezni az adósságszolgálatot és egyéb prioritásait. Elutasította azt is, hogy Washington rangsorolja a szükséges kifizetéseket.

Az amerikai tőzsdei árfolyamok többhetes esést követően emelkedéssel honorálták a megállapodás lehetőségét. Az olaj ára meghaladta a hordónkénti 103 dollárt.

Tegyék rendbe

Súlyos károkat okoz majd az amerikai és a globális gazdaságnak, ha nem sikerül megállapodni az amerikai adósságplafon megemeléséről – jelentette ki korábban Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója csütörtöki washingtoni sajtóértekezletén.

Lagarde sürgette, hogy az Egyesült Államok “tegye rendbe pénzügyi háztartását”, de egyúttal hangot adott annak a meggyőződésének is, hogy megszületik a megállapodás az adósságlimit módosításáról, valamint hogy a Federal Reserve exit-stratégiája óvatos lesz, és tekintettel lesz arra a hatásra is, amit a világgazdaságra gyakorolhat.

A Fed gazdaságélénkítő céllal, jelenleg havi 85 milliárd dollárért vásárol kötvényeket, de ez az összeg a jövő év elején várhatóan csökkenni fog. Ez elemzők szerint annak a jele, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény vezetői bíznak benne, hogy az Egyesült Államok gazdasága most már önerőből is megáll a lábán.

Már nem az EU

Az IMF és a Világbank vezetőinek találkozóján a vezető témák között szerepel az amerikai adósságplafon emelésének, valamint a Fed kötvényvásárlási programja csökkentésének kérdése, ami már azelőtt nyomást gyakorol a feltörekvő gazdaságokra, hogy valójában megkezdődött volna. Ez jelentős változás a legutóbbi IMF-tanácskozásokhoz képest, amikor az aggodalmak középpontjában az eurózóna állapota állt.

Az IMF-vezér rámutatott, a világgazdaság fellendülése továbbra is lassú és egyenetlen. Sürgette, hogy az Európai Unió szedje rendbe bankjait, és folytassa a bankunió kiépítését. Szavai szerint nincs kétsége afelől, hogy Európa kitart azon elkötelezettsége mellett, hogy további adósságcsökkentést biztosít Görögország számára, ha az teljesíti az uniós mentőprogram által megszabott pénzügyi célokat.

Szólt arról is, hogy az IMF felhatalmazást kapott tagállamaitól arra, hogy a néhány évvel ezelőtti aranyeladásból származó hasznát az alacsony jövedelmű országok támogatására fordítsák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik