Gazdaság

Szemétügy – hiába csökken a díj, ha duplán kell fizetni

szemét (szemét)
szemét (szemét)

Logikus lenne, hogy ha valaki nem veszi igénybe a szemétszállítást, akkor ne is kelljen fizetnie érte. De hogy kell-e, vagy sem, az településenként eltérő. Nem kötelező ugyanis biztosítani a szüneteltetés lehetőségét.

Rezsimínusz:

Istvánnak két ingatlana van, az egyik a fővárosban, a másik Balatonbogláron. A férfi Budapesten él, balatoni ingatlana lakatlan, nincs kiadva sem nyáron, sem máskor. Vagyis Bogláron tőle nem kerül a kukába semmi. A gondja az, hogy ennek ellenére fizetnie kell a szemétdíjat, ami éves szinten nem kis összeg. Ezért egy ideje már ő is rezsiharcot folytat, kérte a szemétszámlázás szüneteltetését. Eddig nem túl sok sikerrel.

A rezsicsökkentés (akár jónak tartjuk egyébként gazdaságilag a lépést, akár nem), mindenkinél hagy egy kis havi pluszt. Július óta már a szemétszállításért is a korábbinál kevesebbet kell fizetni. Nem sokat segít azonban a rezsicsökkentés Istvánon, és azokon, akiknek akkor is kell fizetniük a közszolgáltatási díjat, ha nem veszik igénybe a szemétszállítást. Igazságos ez? Döntse el!

Mit mond a törvény és az energiahivatal?

A hulladékról szóló törvény szerint önkormányzati hatáskör annak eldöntése, hogy lehet-e szüneteltetni a szemétszállítást (vagyis a szemétszállítási díj megfizetését). Az önkormányzat köteles rendeletet alkotni a szemétszállításról, amiben azt is kikötheti, hogy van-e lehetőség szünteltetésre, és ha igen, milyen feltételekkel.

Ha pedig az önkormányzati rendeletbe nem kerül bele a szüneteltetés lehetősége, akkor az ingatlanhasználó köteles a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást igénybe venni és a díjfizetést nem tagadhatja meg.

Még ha jogsértő, akkor is érvényben marad

Ha az ingatlanhasználó nem ért egyet azzal, amit az önkormányzati rendeletben írtak, vagyis annak jogszerűségét vitatja, az adott területileg illetékes kormányhivatalhoz fordulhat. Az ő hatáskörük ugyanis, hogy vizsgálják az önkormányzati rendeletek jogszerűségét.

Nem árt azonban azt is tudni, hogy még ha jogsértő is az önkormányzati rendelet, akkor is érvényben marad mindaddig, míg annak érvénytelenségét a Kúria nem mondja ki. Tehát ha valaki panaszt tesz mondjuk a szemétszállítási díj fizetése miatt, akkor is kötelező fizetnie, amíg a Kúria mást nem mond.

Balatonbogláron eddig nem lehetett szüneteltetni

A boglári üdülőingatlanok tulajdonosai április 1. és október 31. között kötelesek szemétszállítási díjat fizetni, a lakóingatlantulajdonosok pedig egész évben. Függetlenül attól, hogy használták-e a szolgáltatást, vagy sem. A balatoni városban eddig nem lehetett szüneteltetni a szemétszállítást.

De mit ad Isten, az idén augusztus 15-étől megváltoztatták az önkormányzati rendeletet. Ez azt jelenti, hogy lakóingatlannál kezdeményezni lehet a közszolgáltatás (és díjfizetés) szüneteltetését. Feltéve, hogy a lakóingatlanban sem lakóhellyel sem tartózkodási hellyel nem rendelkezik senki.

A szüneteltetést a bejelentést követő hónap első napjától lehet igénybe venni. A közszolgáltató pedig megkérdezheti a jegyzőt, hogy valóban áll-e, amit az ingatlanhasználó állított, vagyis hogy a lakcímnyilvántartással egybe vág-e a nyilatkozata.

Istvánnak és másoknak sem megoldás

Tudta?

A rezsiharcos férfi gondja azonban ezzel nem olddódott meg. Ő ugyanis papíron állandó boglári lakos, a tartózkodási helye pedig Budapesten van. Vagyis hiába lett a szüneteltetési lehetőség, rá nem vonatkozik. Mint ahogy azokra sem, akik mondjuk külföldön dolgoznak vagy tanulnak, de ettől függetlenül megmaradt az állandó lakhelyük vagy tartózkodási helyük.

Ennek ellenére István megpróbálta kérni október 1-jétől a szemétszállítás szüneteltetését, megjegyezve, hogy az ingatlan nem lakott és kiadva sincs. Azonban ha a rendeletet nézzük, kicsi az esélye, hogy meg is kapja, amit kér.

Sluszpoén

Van a történetben még egy csavar. István ugyanis rokkantnyugdíjas, kevesebb mint havi 50 ezer forintból él. Tavaly nagyon megszorult. Hogy enyhítsen nehéz helyzetén, szociális segélyt szeretett volna kérni a boglári önkormányzattól.

Amikor azonban bement a hivatalba a szükséges nyomtatványokért, közölték vele: beadhatja a kérelmet, de  mivel tudják, hogy életvitelszerűen  Budapesten él, így ne számítson arra, hogy segélyt kap.

Önnek mi a véleménye erről? Rendjén van ez így?

Vagyis tudják, hogy a fővárosban él, hogy Bogláron nem használja a szemétszállítási szolgáltatást, hogy kevés pénzből él, mégis elvárják, hogy fizesse az igénybe nem vett szolgáltatás díját…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik