Gazdaság

Kinyírta az állam a babakötvényt?

babakötvény (babakötvény)
babakötvény (babakötvény)

Úgy tűnik, a kisgyerekesek nem szívesen bízzák az államra a lurkóknak félretett pénzt. Mióta tavaly októberben átvette az állam a babakötvényeket, drasztikusan visszaesett azoknak a szülőknek a száma, aki Start számlát kötöttek.

A tavaly őszi államosítás óta erősen megcsappant a szülők kedve ahhoz, hogy babakötvénnyel segítsék gyermekeik önálló életkezdését.

Ötödére csökkent az új Start számlák száma

Beszédes adatok: míg a tavalyi első felében még a megszületett gyermekek 55 százalékának nyitottak Start számlák a szüleik, addig az idei első félévben már csak a kisgyerekesek 11 százaléka szavazott bizalmat ennek a megtakarítási formának. 24,7 ezer helyett mindössze 20 ezerrel kevesebb Start számlát nyitottak – írta az Azénpénzem.hu a Magyar Államkincstár adatai alapján.

Ez lett tehát az „eredménye” annak, hogy, tavaly ősztől már a bankoknál nem, csak az államnál lehetett új számlát nyitni.

Babakötvény dióhéjban

A „babakötvény” tulajdonképpen a Start letéti számlát jelenti. Erre minden 2006 óta született gyereknek az állam átutal egy összeget, a mostani szabályok szerint 42 500 forintot. Ez az összeg a gyermek 18 éves koráig kb. 120 ezer forintra növekszik a kamatokkal. Ha a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve átmeneti vagy tartós nevelésbe veszik, további 44 600 – 44 600 Ft állami támogatást kap a számlájára, amikor a 7. illetve 14. évét betölti.

S ha a szülők akarják, pluszban ők maguk is takarékoskodhatnak. A gyermek 18 éves koráig bármikor nyithatnak vagy Start értékpapírszámlát, vagy Start betétszámlát, a Magyar Államkincstárnál vagy a programban részt vevő pénzintézeteknél. Jelenleg maximum évi 120 ezer forintot fizethetnek be ilyen módon, és a befizetéseikhez 10 százalék állami támogatást (maximum évi 6 ezer forintot) is jóváírnak a Start számlákon. Gyermekvédelmi támogatásban részesülőknél 20 százalék, maximum évi 12 ezer forint lehet az állami támogatás a Start számlás befizetésekre.

Berzendkedtek tőle

Várható volt…

Már annak hírére is elbizonytalanodtak a szülők tavaly tavasszal, hogy kiszivárgott, az állam kezébe kerülne a babakötvény. Az FN24 által megszólaltatott édesanya például között azt mondta, a nagyobb hozam ellenére sem lelkes az állami szerepvállalástól.

Felemlítette, mi történt a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokkal. És azt is hozzátette, nem örülne, ha az állam a babakötvényes pluszmegtakarításoknál is belefolyna a családok életébe.

Megújítanák a babakötvényt

Úgy tűnik, az állam is észlelte, hogy már nem olyan gömbölyű a történet, mióta rátette a kezét a megtakarítási formára, hiszen idén tavasszal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, még az idén megújítanák a babkötvényt.

A részletekről egyelőre nem sokat tudni, csupán annyit, hogy 19 éves futamidejű, 1 forint névértékű, az inflációhoz kötött kamatozású állampapír lenne, amelynek évente kifizetett kamatát automatikusan újra befektetnék. Próbáltunk ma a Nemzetgazdasági Minisztériumtól bővebb infromációt kapni, de mindössze azt írták válaszul: döntés-előkészítési szakaszban lévő ügyről nem adnak tájékoztatást.

Ha kíváncsi rá, a szülők milyen megtakarítási formát választanak inkább a babakötvény helyett, kattintson!

Fotó: MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik