Gazdaság

Drágán bankol? Faragja le a költségeit!

atm (atm, bankautomata)
atm (atm, bankautomata)

Már a csapból is az folyik, hogy egyre drágább a bankolás. Pedig egy kis odafigyeléssel le lehet faragni a költségekből. Sőt még egy keveset spórolhat is. Íme, néhány tipp!

A tranzakciós illeték megemelése megint jól bekavart, a bankok egyre-másra „korrigálják” ősztől a díjaikat. Nem árt tehát résen lennünk, ha azt akarjuk, hogy minél olcsóbban ússzuk meg a különböző pénzügyi tranzakciókat. Nézzük, mire érdemes figyelni!

Kedvezményesen is vásárolhatunk

Ehhez jó eszköz lehet a hitelkártya, amely esetenként több kedvezményt nyújthat, mint a különböző pontgyűjtő kártyák – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu. Persze a hitelkártya használata mellett a pontgyűjtő kártyánkat is használhatjuk.

Amire figyelni kell a hitelkártyánál, hogy mennyi az éves díja, és hogy hány napig (általában 46 napig) használhatjuk ingyen a bank pénzét. A kedvezmény egyébként 1-2 százaléknyi jóváírás lehet a vásárlások után, ami havi százezer forintos költésenként 1-2 ezer forintos megtakarítást jelenthet.

Készpénzfelvétel – csak óvatosan

Tovább is van…

A készpénzfelvételnél azt célszerű megnézni, hogy a bankunk csak a tranzakciós illetéket számítja-e fel (jellemzően akkor, ha a saját ATM-jét használjuk), s hogy ez hány alkalomra vonatkozik. Ha ehhez igazodunk, akkor a készpénzfelvételi díjat legalább megúszhatjuk.

Ha viszont fix készpénzfelvételi díjat is kell fizetnünk, és feltétlenül szükségünk van készpénzre, akkor célszerűbb egy alkalomra időzíteni az ATM megcsapolását – ezeket már az Azénpénzem.hu tanácsolja. S azt is, hogy a bankpénztári készpénzfelvételt felejtsük el, mert többynire az a legdrágább.

…mondjam még?

Átutalás – olcsóbb elektronikusan

Bár nagyon eltérő, hogy a különböző banki csomagoknál mennyi az átutalás díja, de az jellemző, hogy az elektronikus átutalás árban a legkedvezőbb. Ehhez képest többe kerülhet a telefonos utalás, és a legdrágább az lehet megint csak, ha beballagunk a fiókba, és papíron adjuk le, hova küldjük a pénzt.

Általános szabály az is, hogy az eseti megbízásnál olcsóbb az állandó, és még kevesebbe kerül a beszedési megbízás. Azonban a portál talált ellenkező példát is.

Csomagváltás – nem mindenhol olcsó

Ha vettük a fáradtságot, hogy megnézzük, biztosan abban a bankszámlacsomagban vagyunk-e, ami a banki szokásaink alapján a legkedvezőbb, dönthetünk úgy is, hogy váltunk. Azonban azt is nézzük meg, maga a váltás mennyibe kerül. Ennél a tranzakciónál is vannak ugyanis durva költségek – járt utána az Azénpénzem.hu.

Kimazsoláztuk a banki ajánlatokat: íme 6 bicskanyitogató húzás

Ha azt gondolja, hogy az Ön bankjánál a készpénzfelvétel és a vásárlás ingyenes, miközben a vásárlásairól netán még smst is kap, valószínűleg téved. És ez még csak a kezdet a banki költségek csúnya új világában. A folytatáshoz kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik