Gazdaság

Így úszhatja meg a téli gyümölcsdrágulást

alma (alma)
alma (alma)

Rakjon rendet a pincében, izzítsa be az aszalóját és a tűzhelyet!

Ahogy egyre mélyebben megyünk bele az őszbe, a zöldségek és gyümölcsök közül már csak néhány olyan olcsó, hogy megérje télire eltenni. Lényegében csak a szőlő, az alma, a körte és a birsalma van, vagy lesz hamarosan az idénre várt legalacsonyabb árán kapható, és innentől csak felfelé mennek majd az árak és lefelé a minőség.

Most 200 forint alatt lehet kapni az alma kilóját, a körte pedig fele ennyibe kerül. Nem horribilis az őszibarack (100 forint alatt) vagy a szilva ára (150 forint körül) sem, s hamarosan kapható lesz a birsalma is.

Szakmai várakozások szerint az idei alma akár jóval drágább lehet a tavalyinál, így aztán különösen érdemes bespejzolni, ha találunk elfogadható árút.

Gumicukor helyett

Az almát a legkönnyebb tárolni, nem csoda, hogy a hazai almát azért általában még télen is lehet kapni. Nem kell hozzá más, csak egy párás, fűtetlen pince, amelyet gyakran lehet szellőztetni. Így is meg fog romlani pár alma, de ha átválogatja az ember kéthetente, egészen sokáig lehet húzni a friss almával. Persze rábízhatjuk a tárolást a szakemberekre is – de akkor meg kell majd a boltban fizetnünk ennek az árát.

Akinek nincs pincéje, annak is érdemes aszalni télire pár kilót belőle. A kimagozott almakarikákat alacsony hőmérsékletű sütőben is meg lehet aszalni, de a legjobb egy aszalógép, amely körülbelül egy nap alatt végez 1-2 kiló almával. Ha ujjnyi vastagra vágjuk a gyümölcsöt, akkor zamatos rágós darabokat kapunk, amivel bármilyen gumicukrot überelni lehet. Ha vékonyabbra, akkor pedig ropogós csipszet.

Barna, de finom

Még jobb az aszalt körte, amely valamiért nem túl elterjedt, talán, mert az almával ellentétben, mindenképp csúnyácska lesz kicsit attól, hogy az aszalás során bebarnul. (Az almát citromlével kenik be, hogy megőrizze a színét.) Magasabb nedvességtartalma miatt kicsit tovább tart kiszárítani, sütőben akár több napba is telhet, de megéri.

A körte lekvár formájában is finom lesz, de persze legelterjedtett tartósítási módja a befőtt. Ehhez azonban kicsit még zöld, kemény körtéket érdemes választani, mert a puha, fogyasztásra már jó gyümölcsök szanaszét hullanak egyébként a szirupban.

A karácsonyi pulykába

Szintén aszalóra termett a szilva. Még bajlódni sem kell vele sokat: egészben rá lehet tenni a rácsra, hagyni pár órát, és utána egy mozdulattal ki lehet nyomni belőle a magot. Ezután még kell száradnia persze.

Általánosságban véve az aszalt gyümölcsök akkor jók, ha 10 százalék körüli a nedvességtartalmuk, mert ekkor már nem tudnak jól szaporodni a gombák és baktériumok rajtuk.

Ezt gyakorlatilag úgy lehet tesztelni, hogy megnyomkodjuk a gyümölcsöt. Ha még még puha, akkor még nem jó. Ha már nincs benne nedvesség, akkor meg túlszárítottuk.

Ilyen műfaj ez: próba, szerencse. Az aszalt gyümölcsnél végül is a tárolás dönt majd mindent el, hisz ha nem tudjuk légmentesen eltenni, úgyis szív magába nedvességet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik