Gazdaság

Még mindig gyengélkedik az ipar

mercedes kecskemét (mercedes, ipar, )
mercedes kecskemét (mercedes, ipar, )

Júliusban nőtt, éves szinten viszont továbbra is csökkent az ipari termelés.

Tavalyhoz képest 2013 júliusában 4,8 százalékos növekedést mért a KSH az ipari termelésben. Ha a munkanaphatást levesszük, akkor már csak 2,5 százalékos a növekedés. Az év első hét hónapjában azonban továbbra is mínuszos a mérleg: 0,7 százalékkal volt alacsonyabb az ipari termelés, mint egy évvel korábban. Ez utóbbi tény egyébként nem szerepel a minisztérium optimizmust sugárzó közleményében.

Mi húzta?

Az összesített adatokon belül az export teljesített jól, az első hét hónapban 2,2, júliusban 7,2 százalékos növekedést produkált tavalyhoz képest. A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy harmadát adó járműgyártás kiemelkedő, 14,3 százalékos bővülést mutatott. A másik meghatározó ág, az egyheted súlyú számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártási volumene azonban megint csökkent, ezúttal 8,9 százalékkal.

Mercedes személyautók szélvédőit készítik elő szállításra
Fotó: MTI / Ujvári Sándor

A feldolgozóipar teljesítménye egyébként összességében 6,1 százalékkal nőtt. S bíztató az is, hogy júliusban 5,9 százalékkal nőtt az új rendelési állomány is.

Mi húzta vissza?

Az ipar belföldi értékesítése viszont az év első hét hónapjában is mínuszos maradt (3,4 százalékkal), annak ellenére is, hogy júliusban 0,9 százalékos növekedést mértek. A feldolgozóipar a belföldi értékesítését szintén 0.9 százalékkal tudta növelni júliusban tavalyhoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik