Gazdaság

Uniós felügyelet alá kerülnek a legnagyobb bankok

Bank (bank)
Bank (bank)

Folyamatos ellenörzésekkel kerülnék el a bankszektor válságát.

Az Európai Parlament nagy többséggel jóváhagyta az uniós bankfelügyeleti rendszer megteremtését, így jövő szeptembertől az EU 150 legnagyobb bankját az Európai Központi Bank (EKB) közvetlen felügyelete alá vonják. Ezek a bankok egyébként lefedik a piac 80 százalékát.

Az EKB feladata így a monetáris politika mellett fő feladata lesz, hogy tulajdonképpen figyelje és védje az európai bankrendszert. Jobban kiszűrhetők lesznek a kockázatok, hiszen az EKB követni tudja majd, mely országok mely papírjai vannak túlsúlyban az európai bankrendszerben. A tervek szerint így elejét lehetne venni a 2008 végén kirobbant válsághoz hasonló összeomlásoknak.

Kell a kontroll

A rendszer csak az eurózóna 17 tagországa számára kötelező, de a többi uniós ország előtt is nyitva áll.

Bár a bankfelügyeleti rendszerről már áprilisban megszületett a megállapodás, a képviselőknek és az EKB-nak együttesen ki kellett dolgozniuk a felügyelet demokratikus elszámoltathatóságának módját és átláthatóságának garanciáit. Ehhez azért ragaszkodnak a képviselők, mert az új rendszer jelentős felügyeleti jogkört emel át a tagállamoktól uniós szintre.

Az új megállapodás értelmében például az EP az információk széles köréhez hozzáférhet majd. Ezek közül a legfontosabb, hogy a döntési jegyzékekkel együtt olyan dokumentumokat kap az EKB bankfelügyeleti szárnyának felügyelőbizottsági értekezleteiről, amelyek révén az ott zajló viták és a meghozott döntések érdemben követhetőek lesznek.

Az Európai Parlamentnek és a tagállami kormányokat képviselő Tanácsnak közösen kell jóváhagynia a felügyelőbizottság elnökének és alelnökének kinevezését, és kérheti lemondásukat. Az EP emellett a bankfelügyelet által esetlegesen elkövetett hibák kivizsgálását is kezdeményezheti. Végül pedig egyes képviselők írásbeli kérdéseket tehetnek fel a bankfelügyeletnek, ezekre a testületnek rövid időn belül válaszolnia kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik