Gazdaság

Mégis pénzbe kerülhet az ingyentankönyv?

Tankonyv(960x640)(3).jpg (tankönyv)
Tankonyv(960x640)(3).jpg (tankönyv)

Év végén vissza kell adniuk az elsősöknek is az idén először ingyen kapott tankönyveket. Ha pedig megrongálódott, ki is kell fizetniük a szülőknek.

A rászorulókon kívül idén szeptembertől már az első osztályosok is ingyen kapták a tankönyvet – a kormány és a könyvellátó cég is előszeretettel hangsúlyozta, hogy így már az 1,2 millió gyerekből 600 ezernek nem kell fizetnie.

A vonatkozó köznevelési törvény pontosan így fogalmaz: az állam biztosítja a tanulóknak, hogy a tankönyvek „térítésmentesen álljanak rendelkezésre”. Ami, mint a Népszabadság felhívta rá a figyelmet, azt jelenti, hogy a tankönyveket – vagy legalább egy részüket – év végén vissza kell adni. A rászorulóknál már évek óta ez a rend.

Nem tudták

A lap szerint ez a tény váratlanul érte az elsősök szüleit. Meg az is, hogy néhány iskolában aláíratták velük, hogy ha a tanév végéig megrongálódna a tankönyv, akkor azt utólag ki kell fizetniük. Kérdés, hogy mi számít megrongálódásnak, s hogy a rendeltetésszerűen használt (vagyis teleírt) munkafüzetekkel mi a helyzet. Ami az elsős könyvcsomag nagyobbik része.

A cikkben megszólaló budapesti anyukának például azt mondta az iskola, ki kell fizetnie év végén a használt munkafüzetet.

Vagy mégsem?

A minisztérium úgy tájékoztatta a lapot, hogy a „megrongálódás” kritériumait az iskolák a házirendjükben szabályozzák. Leszögezték még: a munkafüzetbe a diákok beleírhatnak, a tartós tankönyvként biztosított tankönyvekbe viszont nem. Amit úgy lehet értelmezni, hogy a használt munkafüzeteket mégsem kell kifizetni az év végén. Rákérdeztünk a minisztériumnál, erről van-e szó, azonban a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy egyébként az elsősöknek kiküldött ingyentankönyvek közül hány százalék készült tartós használatra. Rákérdeztünk arra is, hogy a jövő évi elsősöket részben a visszaadott könyvekből látják-e majd el, vagy csak a tartós tankönyveket adják ki még egy évre használatra. Választ ígértek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik