Gazdaság

Havi két készpénzfelvétel ingyen?

Forint(960x640)(1).jpg (Forint)
Forint(960x640)(1).jpg (Forint)

Miután felemelték a készpénzfelvétel tranzakciós illetékét, úgy tűnik, most részben visszavonulót fújna a Fidesz-frakció. Azt szeretnék, ha havonta kétszer ingyen lehetne készpénzt felvenni.

A fogyasztók érdekének védelme érdekében jutott arra az elhatározásra a Fidesz-frakció, hogy havi két alkalommal ingyenessé tennék a készpénzfelvételt. Hogy ezt pontosan hogyan képzelik, azt bővebben nem fejtette ki Rogán Antal frakcióvezető pénteken az m1 Este című műsorában. Azt mondta, egy hónapon belül kétszer mindenki mindenféle díj nélkül vehetné fel a fizetése egy részét vagy egészét.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Ha szó szerint vesszük az ígéretet, akkor az azt jelenti, hogy a jövőben a bankok nem számíthatnak fel havi két alkalommal díjat a készpénzfelvételre. Hiszen ha továbbra is felszámíthatnák, akkor nem teljesülne az ingyenesség. Plusz azt is jelenti Rogán bejelentése, hogy (az egyébként augusztustól megduplázott) tranzakciós illeték sem lesz havi két alkalomra. Előbbi verziós bevételkises a bankoknak, utóbbi a költségvetésnek.

Kérdés, hogyan kell érteni a havi két alkalmat? Személyenként vagy bankszámlánként? Hiszen valakinek több bankszámlája is lehet, mint ahogy több helyről is kaphat fizetést, esetleg nem is egy időben. S lehet egy párnak közös bankszámlája, ahonnan mindketten vehetnek fel pénzt. Ebben az esetben x*2 ingyenes felvétel lesz?

A másik, hogy vajon azt mennyire kell szó szerint érteni, hogy a fizetést lehet ingyen felvenni? Ez azt jelentené, hogy a nyugdíjat, vagy a megtakarítást nem? Valószínűleg nem erről lenne szó.

S mindez hogyan jönne össze azzal, hogy az MNB visszaszorítaná a drága készpénzhasználatot, bizonyos üzletekben kötelezővé tenné a kártyaelfogadást, és uniós pénzekből 6-8 milliárd forintos országos POS telepítési akciót kezdeményezett? Hiszen a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel pont elég lehet ahhoz, hogy aki eddig is szívesebben csekkezett, vagy készpénzezett, az ez után se használja a bankkártyáját, vagy folyamodjon átutaláshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik