Gazdaság

A kisember nem érzi majd az áfacsökkentést

hentes (hentes, hús, )
hentes (hentes, hús, )

Ki jár jól a hús 10 százalékos áfájával?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint elfogadhatlan, hogy az emberek az alapvető húsárukat nem tudják megvenni, a kormánynak tehát mérlegelnie kell az áfacsökkentést. Ennek hatásainak vizsgálatára Orbán Viktor miniszterelnök már utasította is a szaktárcát. Jöhet tehát a 10 százalék alatti áfa a baromfi- és sertéstermékeknél. Kérdés azonban, hogy ki fog jól járni a változással?

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Miért pont most?

A húsfeldolgozók már évek óta hangoztatják, hogy a szektorban elharapódzott feketegazdaságot az áfacsökkentéssel lehetne hatékonyan megfékezni. A példátlanul magas, a húsipart is sújtó 27 százalékos áfát elkerülendő az ágazatban 40 százalékra becsülik a feketekereskedelem arányát. Egyre nagyobb mértéket ölt a számla nélküli kereskedelem. Az étteremben vagy éppen a hentesnél csak az áru egy részéről van beszerzési számla, de mivel nagyon gyorsan forgó árukészletről van szó, ezt még egy esetleges ellenőrzés során is nehéz bizonyítani. De persze nem lehetetlen! Így azt remélik, aki 27 százalékért kockáztatja a büntetést, az 10 százalékért már nem, és inkább befizeti az áfát. Ez egyébiránt élelmiszerbiztonsági szempontból sem utolsó, hiszen a számla nélküli áru nemcsak áfacsalást, de ellenőrizetlen eredetet is jelent.

Eddig azonban a kormány elzárkózott, mondván: a 3 százalék alatti költségvetési hiány elérése és megtartása mindennél fontosabb, hiszen Magyarország így úszhatja meg az Európai Unió kohéziós pénzeinek valódi felfüggesztését.

Miután viszont hazánk már a túlzottdeficit-eljárás alól is kikerült, belevághatunk az áfacsökkentésbe.

Lenyelik

Arra azonban nem lehet kötelezni a húsfeldolgozókat, hogy az áfacsökkenést az áraikba is beépítsék. Így a csődöktől tizedelt szektor szereplői feltehetően inkább versenyképességüket javító beruházásra fordítják majd a megtakarított összeget. Mivel pedig a költségvetés lenyeli az áfacsökkenéssel kieső bevételt, gyakorlatilag fordított módon a szektort támogatja.

Annak ellenére azonban, hogy a hús fogyasztói ára várhatóan nem csökken, előbb-utóbb mégis érezhetjük az áfacsökkentés pozitív hatását, például a munkahelyteremtésben. Az állattenyésztés, amely a növénytermesztésnél körülbelül négyszer több munkaerőt igényel, az elmúlt évtizedekben elsorvadt Magyarországon. Ezen segíthetne a húsfeldolgozás és -értékesítés megreformálása.

A húsosfazék körül

Érdekes egybeesés, hogy a közelmúltban számos politikus, és meghatározó közéleti személyiség került közel a húsiparhoz. Elég csak Csányi Sándor OTP-vezér meglepetésszerű, a tőzsdét napokra felforgató tömeges OTP-részvényeladására gondolni, hiszen az abból befolyt, mintegy 10 milliárd forintot a hivatalos indoklás szerint agrár-, valamint húsipari beruházásokra fordítja.

Csányi Sándor érdekeltségébe tartozik egyébként a Bonafarm csoport, amely többek között állattenyésztéssel és húsfeldolgozással is foglalkozik.

Piaci pletykák szerint pont ez állhat Csányi és Lázár a közelmúltban a nyilvánosság előtt zajló konfliktusa mögött: Lázár a Gyulai Húskombinát állami megmentése mellett érvelt, ez azonban Csányi érdekeivel ellentétes. A cég végül tavaly év végén csődbe ment, az 1,8 milliárd forintos állami támogatást pedig Gyula városa kapta, ami a húskombinát romjain új, önkormányzati tulajdonú céget hozott létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik