Gazdaság

Átverés: kacsamájat adnak, libamájárért

libamáj (libamáj, )
libamáj (libamáj, )

Szúrópróbaszerűen tesztelték a fővárosi hentesüzleteket, az eredmény siralmas.

A liba- és a kacsamáj közötti különbségekre, illetve tudatosabb vásárlásukra is felhívják a figyelmet az V. Libamájfesztiválon – közölték a szervezők.

A hétfői közleményük szerint rejtett kamerás felvételek és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai alapján kiderült, hogy tíz vizsgált budapesti hentesüzletből kilencben libamájáron valójában kacsamájat kaptak a vásárlók.
A tíz próbavásárlást a Libamájszövetség végezte augusztus 13-án, a vizsgálatokat pedig a Nébih laborja. A vásárlások öt budapesti vásárcsarnokban, valamint kisebb húsboltokban történtek, véletlenszerűen kiválasztott helyeken, ahol nem volt egyértelműen megkülönböztetve a két májfajta. A próbavásárlók mindenhol hízott libamájat kértek.

A világ májtermelésének 90 százaléka ma már kacsamáj, és csak 10 százalék a libamáj. Ez utóbbinak 80 százalékát Magyarországon állítják elő, az éves export 1800 tonna. Szeptember 6-8. között ötödször rendezik meg a fesztivált, ezúttal a budapesti Erzsébet téren. A rendezvény célja a hazai libamájfogyasztás népszerűsítése – tájékoztattak a szervezők.
A közlemény szerint ha minden magyar egy évben csak 30 deka hízott libamájat fogyasztana, akkor az ágazat talpra állna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik