Gazdaság

Drága és kicsi az idei alma

alma (alma, )
alma (alma, )

Érdemes lesz bevásárolni télire, mert jóval drágábbá válhat Magyarország kedvenc gyümölcse.

Budapesten a Fehérvári úti és a Fővám téri piacon 50-70 százalékkal drágább most az alma kilója, mint tavaly ilyenkor – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataiból. Ez azt jelenti, hogy a nyári almáért majdnem 300 forintot kell fizetni kilónként, pedig tavaly ilyenkor még 200 forint alatt is lehetett kapni. Tavaly 150 forint körül volt az alma legalacsonyabb ára, szeptemberben-októberben.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Méretproblémák

Mindez úgy, hogy az almatermesztők várakozásai szerint nagyjából a tavalyihoz hasonlóan alakul a termés, talán valamivel lesz kevesebb. A tavalyi aszályos év tapasztalatai alapján idén 500-700 ezer tonna között alakulhat az almatermés – mondta a Napi Gazdaságnak Csizmadia László, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) gyümölcstermelői főbizottságának vezetője. Tavaly 644 ezer tonna almát szüreteltek.

Csakhogy a kora tavaszi fagy, a gyors virágzás, a nyár eleji viharok és jégverések, most pedig a napégés miatt minőségi és méretbeli problémák is lesznek az eredetileg étkezési piacra szánt terméssel, így várhatóan a 2012-esnél magasabb, 80 százalékos lesz a csak ipari felhasználásra alkalmas áru mennyisége. Magyarán: kevesebb fogyasztásra szánt gyümölcs kerül az idén a zöldségesekhez és a boltokba. És hát ugye a kevesebb az több – legalábbis, ami az árakat illeti.

Apadó érdeklődés

Ahogy a többi zöldségből és gyümölcsből, egyébként almából is egyre kevesebbet fogyasztunk a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Tíz éve még majdnem 15 kiló almát evett meg átlagosan minden magyar, 2011-ben viszont már a 10 kilót sem érte el az egy főre eső fogyasztás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik