Gazdaság

Végre itt a szilva!

Szilva (szilva, szilvamag)
Szilva (szilva, szilvamag)

Érik, de évről évre drágább.

Augusztus közepe táján kinövi fanyarságát és végre édesre érik a szilva. Ez a lila gyümölcs hazánk egyik kedvence: az országban minden negyedik gyümölcsfán szilva terem. 23 államilag elismert fajtája van, így a szezonban bárki találhat kedvére való típust a piacon.

Ugyan már néhány hete megjelent a kofák kínálatában a szilva, a szezonban nemcsak íze édesebb, de az ára is kedvezőbb. Bár kimondottan olcsónak ilyenkor sem nevezhető: 300 forint körüli áron kapunk egy kiló szilvát a piacon, nagy áruházakban ennél akár 50 forinttal kevesebbért is kapható.

Aszalva, lekvárnak, vagy csak úgy

Az aszalt szilva finom és egészséges is. A gyümölcs a lassú aszalás alatt értékes vitaminjait megtartja, ráadásul így sokáig el lehet tenni, kiváló tartósítási mód. Az egészséges gyümölcsöket tegyük egy szellős helyre a tűző napra legalább egy hétre, a szemeket pedig naponta forgassuk át. Ha időközben elromlik az idő, a sütőben is befejezhetjük. Ehhez nagyon alacsony hőfokon süssük úgy, hogy közben biztosítjuk a szellőzést. Akkor van kész, ha a gyümölcsöt könnyedén össze tudjuk nyomni az ujjunkkal, viszont level nem ereszt.

A befőtthöz a szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, befőttesüvegbe rétegezzük és minden réteget megszórunk cukorral és fahéjjal. Az üveget háromnegyedig felöntjük forró vízzel, majd egy lábasban forró vízben öt percig dunsztoljuk. Miután kihűlt a vízben, mehet is a kamrába.

A lekvárhoz ötöd annyi cukrot használunk, mint a kimagozott szilva súlya, valamint kell néhány csepp ecet is. íg együtt pihennek egy éjszakát, majd másnap túzre rakjuk, szigorúan kevergetés nélkül órákig takaréklángon főzzük.

Ára évről évre feljebb kúszik: tavaly 270 forint körül már adták a szilvát, két évvel ezelőtt pedig 200 forint alatt is kínáltak egy kilót. Az idei magasabb árakat az aszálynak is köszönhetjük, mivel a szilvafa gyökere igen sekély és így a szárazság megviseli.

A folyamatos áremelkedés oka pedig, hogy a hazai gyümölcsfák mintegy fele 25 évnél idősebb. Egy szilvafa élettartama körülbelül 30 év, így az új generációt már telepítik, azonban néhány évbe beletelik, mire a csemeték termőre fordulnak. Ez majd alacsony szilvaárakkal örvendeztet meg minket, mivel az újonnan ültetett fák sokkal inkább megfelelnek a mai igényeknek: ellenállóbbak a betegségeknek és augusztus elejétől egészen szeptember végéig teremnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik