Gazdaság

Több zöldség, több munkahely

A kormány számításai szerint 10 ezer kiló már egy munkahelyet jelent.

A zöldség-gyümölcs ágazat jelenlegi kibocsátása évi 2,5-2,6 millió tonna, de hamarosan tárgyal a kormány arról a stratégiáról, amely célja egymillió tonnával növelni az éves kibocsátást. A stratégia másik fontos célkitűzése, hogy segítségével a kertészeti ágazatban százezer fővel lehessen növelni a foglalkoztatottak létszámát – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Baranya megyei Szentlőrincen.

Czerván György a helyi gazdanapok megnyitóján azt mondta: rövidesen rendelkezésre állnak források is a kertészeti ágazat fejlesztésére, 24 milliárd forintos pályázati forrás nyílik kertészeti gépek, berendezések beszerzésére, fejlesztésére augusztus 15-én.

Az agrárium teljesítményét értékelve az államtitkár közölte: tavaly, az aszályos év dacára rekord méretű, 2200 milliárd forintos mezőgazdasági kibocsátás volt és az is rekordot jelentett, hogy az exportbevétel több mint felét a mezőgazdasági termények kivitele adta.

Az idei várható eredményekről szólva úgy vélte: őszi búzából 1,1 millió hektáron 5,1 millió tonna búza került a magtárakba. Ez 1 millió tonnával több a tavalyinál. Így a 2 millió tonnát is elérheti a búzakivitel. Hasonlóan jó volt a termés a többi kalászosnál, a repcénél is, de elfogadható a napraforgó termésátlaga is. A kukoricatermés még nehezen becsülhető, a minőség óriási szórást mutat, de Czerván György szerint így is több kukoricát tudnak betakarítani a tavalyinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik