Gazdaság

Késik a családi pótlék és a gyed?

családi pótlék (családi pótlék, család, )
családi pótlék (családi pótlék, család, )

Olvasónk hívta fel rá a figyelmünket, hogy az augusztus havi családi pótlék még nem érkezett meg a számlájára, s többen panaszkodtak arra is, hogy késik a gyed. A hivatalok szerint nincs fennakadás.

Iskolakezdési cikkünkhöz hozzászóló olvasónk jelezte, hogy valami gond lehet a családi juttatások utalásával. Ő például a családi pótlékját nem kapta meg, holott annak harmadikáig a számlájára kellett volna érkeznie. Reklamált is a Magyar Államkincstárnál, ahol azt a választ kapta, hogy elsején elutalták a pénzét. Azonban 7-én az még nem érkezett meg hozzá.

Egy fórumoldalon is számos panaszos jelezte, hogy nemcsak a családi pótlék nem érkezett meg időben (sem postán sem átutalással), hanem a gyed sem.

Rendszerhiba?

A fórumoldalon többen is leírták, a MÁK-tól telefonon azt a tájékoztatást kapták: rendszerátállás/rendszerhiba miatt késnek az utalások. Legelőször szerkesztőségen belül kérdeztünk körbe, hogy akinek gyereke van, megkapta-e az augusztusi családi pótlékot – minden kolléga igennel válaszolt. Ebből úgy gondoltuk, rendszerhibáról nemigen lehet szó.

Egyedül akinek leérettségizett a nagyobbik gyereke, az jelezte, hogy csak a szokásos pénz fele érkezett meg. De ez normális, hiszen az érettségi után már nem jár automatikusan a családi pótlék.

Ezek után megkérdeztük a gyedet folyósító Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP), és a gyest és családi pótlékot kiutaló Magyar Államkincstárat (MÁK), hogy tényleg van-e valami probléma a pénzek célba juttatásával, és ha igen, mikorra állhat helyre a dolog.

Az OEP határidő előtt teljesít augusztusban

Az OEP-től még szerdán késő délután megérkezett a válasz. Azt írták, hogy a fővárosi és megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervei a július hónapra járó terhességi-gyermekágyi segélyt és a gyermekgondozási díjat, 2013. augusztus 1-je és 8-a között folyósítják.

A jogszabály szerint az ellátásokat, tárgyhót követő hónap 10-ig kell kiutalni, ami azt jelenti, hogy az egészségbiztosító a jogszabályban előírt kötelezettségét a határidő előtt teljesíti.

A MÁK-nál nincs rendszerhiba

A Magyar Államkincstár pedig azt válaszolta csütörtök délelőtt, hogy a családtámogatási ellátásokat augusztus 1- jén elutalták. Azok, akik bankszámlára kérték a családtámogatási ellátás folyósítását, másnap meg kellett hogy kapják az összeget – tették hozzá.

Arra viszont felhívták a figyelmet, hogy a postai kézbesítés időigénye hosszabb a banki utalásénál, átlagosan 3-5 napot vesz igénybe. Amit nyilván tud is mindenki, aki eddig is kapott családi pótlékot. Leszögezték még, hogy a kiutalással összefüggésben rendszerhibát a Magyar Államkincstár nem észlelt.

Az érettségizetteknek már nem feltétlenül jár

Kitértek arra is, hogy a 2013 júniusában érettségizettekre július 1- jétől már nem jár családi pótlék. Az erről szóló határozatokat a napokban postázza egyébként a MÁK. Azok pedig, akik az érettségi után továbbra is középfokú oktatási intézményben tanulnak, az erről szóló iskolai igazolás becsatolásával kérhetik az ellátás folyósítását a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatain – tették hozzá. S arra is felhívták a figyelmet, hogy a felsőfokú oktatási intézményben tanuló gyermekek után már nem jár a családi pótlék.

Minden rendben – van, akinek mégsem jön a pénz…

A válaszokból tehát az derült ki, hogy minden rendben. Ehhez képest a fórumon csütörtökön is számos olyan bejegyzés keletkezett, ami azt mutatja, hogy továbbra sem érkeztek meg az ellátások.

Olvasónk például a cikk megjelenése előtt azt írta nekünk, hogy a MÁK-nál utánanéztek a promlémájának, leegyeztették a bankszámlaszámát is (amiben egyébként nem volt változás), de az online banki kimutatás szerint még mindig nem érkezett meg a családi pótlék a számlájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik