Gazdaság

Nem az útdíj emeli az árakat?

hentes (hentes)
hentes (hentes)

Kereskedők szerint nem az útdíj miatt kényszerítik rájuk a termelők a magasabb átvételi árakat, hanem sokkal inkább a szűkös árualap miatt.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kereskedők többsége is működtet logisztikai hálózatot, tisztában van az e-útdíj költségeivel. Továbbá azzal is, hogy egyes termékekből, mint a baromfi, sertés vagy tej, egész Európában hiány van. A magyar beszállítók pedig ilyenkor – és nem először – hátat fordítanak a magyar piacnak és exportálnak – írja a Napi Gazdaság.

Vámos szerint, ha rákényszerítik a kiskereskedelemre a magasabb árakat, az fogyasztáscsökkenést okoz. Az áremelkedési folyamat jelen pillanatban kordában tartható, ám hamarosan érkeznek az aszályos időszakról az adatok, és ha kiderül, hogy nemigen lesz takarmány az országban, az gyorsan végigszalad a húsiparon, és elszállnak az árak.

A gyenge forint továbbra sem kedvez a belpiaci áraknak, a termelők inkább exportálnak, szűkítve a belső árualapot, illetve a hiánycikkeket a kereskedők csak nagyon drágán képesek importálni. Ehhez párosul az unió legmagasabb áfaszintje. Mindez erősíti a belső árakat és “öli” a fogyasztást – írja az újság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik