Gazdaság

Állampapír – a kánikulában is viszik, mint a cukrot

kanikula(1)(960x640)(1).jpg (kánikula, )
kanikula(1)(960x640)(1).jpg (kánikula, )

Rekordmennyiségű állampapír fogyott júliusban.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁAK) tájékoztatása szerint kettős rekord született júliusban az állampapír-értékesítésben. 91 milliárd forinttal növekedett júliusban a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya. A Kamatozó Kincstárjegyből pedig majdnem 79 milliárdnyi volt az értékesítés.

A 91 milliárd forintos növekedésből az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 4,4, az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények állománya 6,8, a Kamatozó Kincstárjegyeké 78,9, míg a Féléves Kincstárjegy állománya 0,8 milliárd forintnyit tett ki. A Kamatozó Kincstárjegy kiemelkedő teljesítményének hátterében többek között valószínűleg az újonnan bevezetett adóintézkedés (vagyis hogy 6 százalékos ehóval terhelték például a bankbetéteket, de az állampapírokat nem) is jelentős szerepet játszott.

Az év első hét hónapjában megvalósult 426,6 milliárd forintnyi lakossági állampapírállomány-növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 331,9 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 5 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 67,8 milliárd, az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyekre együttesen 21,8 milliárd forint jut.

2013. július végére a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1412,0 milliárd forintra emelkedett. A teljes állományból a Kamatozó Kincstárjegyek 766,4 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 306,1 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvény 324,2 milliárd, a Féléves Kincstárjegy állománya 15,3 milliárd forintra növekedett.

Ha kíváncsi, miért ekkora sláger az állampapír, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik