Gazdaság

Vigyázzon pénzére! Sok a netes csalás

bankkártyacsalás (bankkártya)
bankkártyacsalás (bankkártya)

Jócskán megugrott a telefonos és internetes kártyás visszaélések száma.

Hiába a bankok újabb és újabb biztonsági intézkedései, a csalók vátlozatlanul tízmilliókat szipkáznak el különböző kémprogramok segítségével a net-, illetve mobilbankot használóktól.

Az Európai Bizottság szerint az internetes üzletek, webshopok 75 százaléka nem felel meg az uniós fogyasztóvédelmi előírásoknak. Az interneten futó kedvezményes ajánlatok vagy az online kuponok SMS-ei is kémprogramot rejthetnek, így a csalók – kártyánk vagy számlánk biztonsági adatait megszerezve – szabadon gazdálkodhatnak a pénzünkkel.

Hogyan tovább?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az ügyfélazonosítás szigorításától és a tranzakciók fejlettebb monitorozásától reméli a helyzet javulását.

Míg ezek megvalósulnak, hasznos lehet, ha online fizetésnél netkártyát használunk, javasolja az Azénpénzem blog. Ilyet több bank is kínál, a netkártya lényege pedig, hogy a költés előtt tölthető fel a szükséges pénz, így a rendes számlán lévő maradék vagyon nincs veszélyben.

A kártyás adathalászok ellen szintén segítség, ha alacsony vásárlási limitet határozunk meg. Így még ha meg is történik a baj, mérsékelhetjük a veszteségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik