Gazdaság

Lakáseladás – egyre többet kell engedni az árból

elado-lakas(1)(430x286)(1).jpg (eladó lakás, )
elado-lakas(1)(430x286)(1).jpg (eladó lakás, )

Rossz bőrben az ingatlanpiac: tovább csökkentek az árak, még többet lehet alkudni, és még tovább tart eladni a lakást, a házat.

Az idei első féléves ingatlanforgalom a tavalyi 42 ezres szintet idézi, de a többi lakáspiaci mutató továbbra is romlik. A teljes árengedmény pedig átlagban már több mint 14 százalékos. És a tavalyihoz képest megint több időbe telik eladni.

Továbbra is jellemzően az 50-60 négyzetméteres lakásokat vásároljuk, és az árak szinte minden ingatlantípusnál alacsonyabbak voltak január-július hónapokban, mint tavaly ilyenkor – derül ki az Otthon Centrum legfrissebb Lakáspiaci Tanácsadójából. Az „egészséges” évi 160-170 ezres lakástranzakció-számra úgy tűnik, még éveket kell várnunk.

A kis lakásokat kerestük inkább

A fővárosban a 11 és 17 milliós, keleten a 8 milliós, nyugaton a 7 és 12 millió forintos áron kínált használt téglalakások voltak a legkeresettebbek. Árkategóriától függetlenül, minden területen az 50 és 60 négyzetméter közötti lakások voltak a legnépszerűbbek.

Budapesten a legkeresettebb panellakásokat 10 millió forintos áron kínálták, keleten a 8 milliós, nyugaton a 7 és 8 millió közötti lakásokat keresték leginkább. A panellakásoknál is az 50 és 60 négyzetméteres lakások voltak a legkeresettebbek.

A házaknál nagyobb volt a szórás

A legszínesebb kép a téglaépítésű házak piacán látható, a többi ingatlantípushoz képest itt sokkal szélesebb sávon oszlik meg a kereslet. A fővárosban a legtöbben a 14, 20, valamint a 30 millió forintért kínált házakra jelentkeztek.

Az agglomerációban a 16, 20 illetve 25 milliós házak voltak a legnépszerűbbek. Keleten a 7 és 13 milliós, nyugaton a 15 milliós házak jelentették a slágert.

Csökkenő árak

A használtlakás-árak csökkenése 2010-2011-ben egyre lassuló tendenciát mutatott, az év végére a stagnálás jelei mutatkoztak a piacon. 2012 második negyedévétől azonban ismét felgyorsult az árak csökkenése, ami 2013 első negyedévében is folytatódott a KSH adatai szerint. A csúcsot jelentő 2008-hoz képest, éves változást tekintve, 2012-ben 15 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.


Fotó: Kummer János

Negyedéves árváltozást tekintve a 2008-as csúcsponthoz képest 20 százalékkal voltak olcsóbbak a lakások 2013 első negyedévében. Az első félév eladási árai az OC tapasztalatai szerint 1-2 százalékkal alacsonyabbak az előző év azonos időszakához viszonyítva. A használt téglalakások és a panellakások árainak visszaesése nagyon hasonló, 1,5 százalék körüli, míg a téglaépítésű házaknál az árcsökkenés meghaladta a 2 százalékot.

Növekvő áralku

Az eladók által adott teljes árengedmény két komponensből tevődik össze. Egyrészt a szűkebb értelemben vett áralkuból, amit a szerződéskötéskor ér el az ingatlan vevője, másrészt még a vevő megérkezése előtt az eladó által adott kínálati árcsökkentésekből. A teljes árengedmény évről évre nőtt. Sőt, a korábbi lassuló növekedési ütem fel is gyorsult, s 2013 első felében elérte a 14 százalékos szintet.

A 14 százalékos átlagos árengedményből 5,5 százalék a kínálati árcsökkentés és 8,5 százalék a szerződéskötéskor elért áralku. A legkisebb teljes árengedményt a panellakások eladóinak kell tenniük, összesen 9,1 százalékot, ebből átlagosan 5,7 százalékot a szerződéskötés során. A legnagyobb árengedményt pedig a családi házak értékesítése követeli meg: az átlagos teljes árengedmény meghaladja a 17,8 százalékot, amiből több mint 11,5 százalék a szerződéskötéskor kialkudott engedmény. Használt téglalakások esetében 13,3 százalék a teljes árengedmény, amiből a szerződéskötési alku mértéke 7,8 százalék.

Még tovább tart eladni

Amíg 2011 első félévéről 2012 első félévére alig nőtt az értékesítési idő az egyes ingatlantípusok esetében, addig 2013 első hat hónapjában jelentősen megnőtt az eladáshoz szükséges idő – mondta a cég vezető elemzője, Déry Attila.

Téglalakásoknál 4,5, panellakásoknál 3, míg téglaépítésű házak esetében több mint 7 hónap volt az átlagos értékesítési idő. Az idei és tavalyi első félévek közötti értékesítési idő növekedése szinte minden ingatlantípusnál azonos.

Stagnáló forgalom

Az idei év első hat hónapja nagyon hasonló adásvételi számokat hozott, mint amilyeneket 2011-ben láthattuk (41 800 adásvétel); és ez csak néhány százalékkal volt több, mint két éve.

A tavalyi első félév tranzakciószámaitól viszont jelentősen elmaradt idén a piac. Ez az összehasonlítás azonban némileg félrevezető, mivel 2012 első negyedévében a végtörlesztés sok előrehozott vásárlást generált, ami még 2012 első félévében is éreztette a hatását.

A 2011-gyel megegyező forgalmi szint arra enged következtetni, hogy a lakáspiac továbbra sem talált magára, a 2009 óta jellemző alacsony, de stabil kereslet változatlanul tartja magát a piacon – összegzett az ingatlanos cég ügyvezető igazgatója, Kühne Kata.

Mi várható?

2013 egészére az elmúlt években megszokott, 90.000 körüli tranzakciószám várható, egyrészt az első félév tényszámaira alapozva, másrészt a keresletet befolyásoló faktorokat figyelembe véve. A makrogazdasági indikátorok, illetve az ezekre vonatkozó előrejelzések fényében 2014-re már bizakodóbbak lehetünk, ami a lakáspiacot illeti.

A fellendülés azonban minden valószínűség szerint csak lassan indul be, annál is inkább, mivel az MNB a lakossági hitelezés élénkülését csak 2015-re teszi. Egy komoly keresletbővüléshez pedig mindenképpen jobb finanszírozási helyzetre van szükség, élénkebb hitelkeresletre és kínálatra, olcsó lakáshitelekre. Az egyensúlyi szintet jelentő 160-170 ezres tranzakciószámig pedig középtávon, több év alatt juthat majd el ismét a lakáspiac.

Ha kíváncsi rá, hol érdemes most lakást venni, kattintson erre a cikkünkre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik