nav
Gazdaság

Bármikor lecsaphat a NAV, egymilliós lehet a bírság

nav(1)(960x640).jpg (nav)
nav(1)(960x640).jpg (nav)

A nap bármely szakában, munkaidőn túl is megjelenhetnek az adóellenőrök a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári akciója idején, amely a hónap végéig tart.

A NAV főleg Budapesten és Pest megyében ellenőrzi a gazdasági társaságokat. Az adóellenőrök és a pénzügyőrök szinte mindenhol jelen lesznek, megjelenésükre a nap bármely szakában lehet számítani, akár munkaidőn túl is. Az ellenőrök általában a turisták által kedvelt üdülőhelyeken, strandokon, nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, szezonális termékeket árusítóknál, idegenvezetési szolgáltatóknál, vendéglátóknál vizsgálódnak.

Újdonság, hogy fokozott figyelmet fordítanak az internetes kereskedők, a szépészeti szolgáltatók és a személyszállítók adózási fegyelmére is – mondta a közrádió gazdasági műsorának Katona Edit, a NAV sajtóreferense Az ellenőrök elsősorban azt nézik, a szolgáltatók, kereskedők adnak-e a bevételeikről számlát, nyugtát, bejelentik-e az alkalmazottaikat, igazolni tudják-e az áru eredetét, a jövedéki termék forgalmazásával kapcsolatos szabályokat betartják-e. A cél a gazdaság fehérítése, a költségvetési bevételek biztosítása, a tisztességes verseny erősítése.

Az ellenőrzések a jogkövető magatartás elősegítése mellett a megelőzést is szolgálják. A NAV több állami szervvel együtt, így a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) ellenőrzi az út menti zöldség- és gyümölcsárusokat, ugyanakkor a lovagoltatással, kajak-kenu bérbeadásával, a kalandparkot üzemeltetők és a horgász tavak üzemeltetői is vizsgálat alá kerülhetnek. A szabálytalanságokat egymillió forintig terjedő pénzbírsággal bünteti az adóhivatal, visszaesés esetén pedig ideiglenes bezárásra is ítélhetnek cégeket. A leggyakoribb szabálytalanság eddig a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítésének elmulasztása volt. A második leggyakoribb szabálytalanság a foglalkoztatottak bejelentésének elmaradása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik