Gazdaság

Így spórolhat százezreket a vállalkozása

Méretüktől, forgalmuktól függően teljesen más bankszámla jelentheti egy vállalkozásoknak a legjobb választást. A differencia éves szinten majdnem háromszázezer forint is lehet.

Évente több százezer forintot is megtakaríthatnak a vállalkozások egy megfelelően kiválasztott bankszámlával – derül ki a Bankmonitor.hu piacelemzésből. A kutatás szerint a legjobb bankszámla kiválasztásával elérhető költségelőny akár 2 százalékkal is növelheti az éves profitot 10 százalékos bevételarányos nyereséggel számolva.

A választás azonban nem könnyű, hiszen a felmérés szerint teljesen más számlacsomagok számítanak a legjobb választásnak az érintett cég méretétől, forgalmától, és bankolási szokásaitól függően.

Több százezret spórolhatnak

A kutatásban azt nézték meg, hogy melyik a legmegfelelőbb számlacsomag 5 különböző típusú vállalkozásnak. A portál most indított vállalati számlakalkulátorának adatai szerint ugyanis nagyon eltérések lehetnek. Ezt jól mutatja, hogy egy adott vállalattípusnál legjobbnak számító bankszámla még a legjobb tíz ajánlat között sem található meg egy más méretű cég számára optimális számlacsomagok listáján – említi meg a felmérést készítő cég ügyvezetője, Sándorfi Balázs.

Az elemzésből kiderül, hogy nagyon komoly megtakarítási lehetőséget jelent a cégek számára a megfelelő bankszámla kiválasztása. Tíz százalékos bevételarányos nyereséggel számolva a legjobb számlacsomag kiválasztásával elérhető költségelőny akár 2 százalékkal is növelheti az éves profitot. Feltéve, hogy az adott cég jelenleg igen kedvezőtlen számlakondíciókkal rendelkezik – mondja az ügyvezető.

Melyik cégnek milyen számlacsomag érné meg?

Az öt tipikusnak mondható vállalkozás, amit górcső alá vettek: egy most alakult kisvállalkozás 20 millió forintos éves nettó árbevétellel, és négy már régebben működő vállalkozást. Ezek közül egy a nemrég választható kata adózási formában működik, egy pedig eva alá tartozik. Előbbinek 6 millió forintos éves nettó árbevétele, míg utóbbinak 20 millió forintos. Ezen kívül egy 50 millió forintos árbevételű kisvállalkozásnak és egy 100 millió forintos árbevételű középvállalkozásnak keresték az optimális számlát.

A vállalkozásokhoz társított számlahasználati szokásokat a következő táblázatban foglalták össze:

Új vállalkozásnál

A példában szereplő frissen alakult vállalkozásnak a két legkedvezőbb havi bankköltséget az OTP Bank nyújtja, míg a harmadik legolcsóbb számlaköltséggel a Budapest Banknál számolhat. Érdekes még, hogy a negyedik és a hatodik helyen is ugyanaz a bank szerepel: az UniCredit.

Az újonnan alakult vállalkozások számára a legkedvezőbb kondíciókat nyújtó számlacsomag pedig évente majdnem 90 ezer forinttal lehet olcsóbb, mint az ötvenedik helyezett ajánlat.

Katás

A kata hatálya alá tartozó mintavállalkozásnak a Gránit Bankot érdemes választania, hiszen itt részesülhet a legkedvezőbb díjakban. A második legjobb lehetőséget a Citibank kínálja, míg a képzeletbeli dobogó harmadik helyén a Raiffeisen Bank áll. Ennél a vállalkozástípusnál a legkedvezőbb és az ötvenedik legkedvezőbb bankszámlák díjai között több mint 85 ezer forintos különbséget mértek.

Evás

Az evás típusvállalkozásnál szintén a Gránit Bank a legjobb választás, második helyen pedig a K&H Bank végzett, s náluk valamivel drágább a harmadik helyezett AXA Bank.  Az az EVÁ-s vállalkozás, amelyik az ötvenedik legkedvezőbb számlacsomagról a legkedvezőbbre vált, éves szinten 95 ezer forintot spórolhat.

Kisvállalkozás

Az 50 millió forintos éves árbevételű kisvállalkozásnak a legjobb döntés az AXA Bank, a második legjobb választás a Raiffeisen Bank a harmadik pedig az OTP Bank lehet. A kisvállalatoknál kezd igazán nagy méreteket ölteni a megtakarítható összeg: a legkedvezőbb és az 50. számlacsomag közötti árkülönbség itt már több mint 100 ezer forintnyi egy évre.

Középvállalkozás

A 100 millió forint éves árbevétel fölötti középvállalkozásnak szintén az AXA Bank a legkedvezőbb, amit az Erste Bank követ, majd a Raiffeisen Bank. Ekkora vállalatméretnél a legjobb és az 50. banki ajánlat között már majdnem 300 ezer forint különbség lehet.

Sándorfi a felmérés eredménye alapján így összegzett: ahogyan magánszemélyként odafigyelünk a legkedvezőbb bank kiválasztására, úgy vállalatként is mindenképpen érdemes ezt megtenni. A megfelelő számla kiválasztása azonban nem egyszerű feladat: a vállalkozásoknak szóló számlacsomagok ugyanis sokkal bővebb a feltételek és kedvezmények köre, mint magánszemélyeknek szóló számláknál – tette hozzá.

Fontos kérdés lehet például az is, hogy bizonyos szolgáltatásokat – például devizaszámla-vezetést, csoportos utalást – elérünk-e a kiválasztott banknál. S az sem elhanyagolható szempont, hogy hányan fognak bankolni az adott cégnél, hány aláíró van, kik kapnának SMS-t a tranzakciókról. Persze hasonlóság is akad a magánszemélyeknek szóló számlákkal: általában a cégeknél is olcsóbb az internetes utalás, mint a fióki. És az elektronikus kártyához is olcsóbban lehet többnyire hozzájutni, mint a dombornyomottakhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik