Gazdaság
építkezés (munkás, )

Kevésbé optimisták az ipari cégek és a szolgáltatók

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 07. 29. 07:00

Korábban a témában:

Júliusban megtorpant a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének májusban és júniusban tapasztalt emelkedése. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint a minimális korrekció az üzleti várakozások némi romlásának következménye, a fogyasztói várakozások ugyanis kissé javultak.

Az ipari és szolgáltatási szektor kevésbé optimista

Az üzleti szférán belül az ipari és szolgáltató cégek várakozásai romlottak, az építőipariak és kereskedelmiek viszont kedvezőbbek lettek. Az ipari bizalmi index júliusban kéthavi emelkedés után ismét csökkent egy keveset.

Romlott az elmúlt időszaki termelés, a rendelésállomány – ezen belül az export – megítélése, a készleteké stagnált, egyedül a következő időszak termelési kilátásait látták valamelyest kedvezőbbnek a válaszadók. Az egy negyedévvel ezelőttihez képest azonban egyaránt javult a kapacitáskihasználás, a várható kereslet és a meglevő kapacitások viszonyának megítélése, valamint a versenypozícióé, a szerződésállományoké és a várható exportkeresleté is. Egyedül az új rendelésekből érzékeltek kevesebbet a válaszolók.

A szolgáltatói bizalmi index júliusban kissé csökkent. Az üzletmenet és a várható forgalom megítélése rosszabb, az előző időszak forgalmáé jobb lett.

Az építőipar és a kereskedelem bizakodóbb

Az építőipari bizalmi index 2013-ban eddig szinte folyamatosan és jelentősen emelkedett, ez júliusban, ha a korábbinál kisebb ütemben is, de folytatódott. Számottevően javult az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése.

Zrínyi-nyomda (Zrínyi-nyomda)
Fotó: Neményi Márton

A kereskedelmi bizalmi index a júniusi csökkenést követően, annál kisebb ütemben nőtt. Az eladási pozícióról és a rendelések várható alakulásáról alkotott vélemény – kissé növekvő készletszint érzékelése mellett – javult. A
Az iparban és az építőiparban a foglalkoztatási szándék gyengült, a kereskedelmi és szolgáltató cégeknél erősödött, s mérséklődött a lakosság munkanélküliségtől való félelme is.

Ár és infláció

Az iparban az ár-várakozások stagnáltak, a többi ágazatban kissé erősödtek. A fogyasztók inflációs várakozása viszont jelentősen enyhült. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban, különösen a kereskedelemben romlott, de a fogyasztók körében javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index júliusban a júniusi csökkenést követően, annál kisebb mértékben, de nőtt. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét változatlannak, megtakarítási képességét pedig enyhén romlónak érezte.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. július 19.
Ikarus 280-as autóbuszok várakoznak átvizsgálásra a BKV dél-pesti garázsában.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.