család (család)
Gazdaság

Tízezrekkel nőhet a gyerekesek jövedelme

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 07. 24. 16:13

Korábban a témában:

A kormány a népesedést serkentő programján belül az egyik elem a családi adókedvezmény kiterjesztése lesz. Jelenleg egy és két gyermek után az adóalap maximum 62 500 forinttal csökkenthető gyermekenként, ami legfeljebb havi tízezer forintos szja-kedvezményt jelenthet. Vagyis ennyivel nőhet az egy és két gyermeket nevelők havi nettó bére.

Három gyerektől felfelé viszont jóval nagyobb a kedvezmény. A havi adóalapot gyermekenként 206.500 forinttal lehet csökkenteni, ami havonta és gyermekenként 33 ezer forintnyi szja-megtakarítást, vagyis nettóbér-növekedést jelenthet a legalább három gyermeket nevelőknek.

A gond eddig az volt, hogy a többgyermekes kiskeresetűeknek nincs annyi jövedelmük, hogy teljes mértékben kihasználják az adókedvezményt. Ebben lesz most változás az adókedvezmény tervezett jövő évi kiterjesztésével.

Két járulékra is igénybe lehet majd venni a családi adókedvezményt

A KDNP azt javasolta, hogy a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe lehessen venni a családi adókedvezményt. A kormányfő családpolitikai tanácsadója, Révész Máriusz pedig a 7 százalékos egészségügyi járulékot vonta volna be a családi adókedvezmény alá.

Végül a kormány úgy döntött, mindkét járulékból igénybe lehet majd venni a családi kedvezménynek azt a részét, amit az szja-ban nem tudtak érvényesíteni a gyermeket nevelők. Feltéve, hogy a szülőknek van keresetük.

Érveik szerint azoknak az alacsonyabb keresetű családoknak lesz kedvező a kiterjesztés, akik ma nem tudják a teljes kedvezményt igénybe venni. Megnéztük, mit is jelentene ez a gyakorlatban, egy- és kétkeresős családoknál, egy és négy gyermek között, minimálbérnél, átlagbérnél, és annál kicsivel magasabb szinten.

Táblázat (táblázat)Nagyobb méretért kattintson a táblázatra

Számításaink szerint a családi adókedvezmény kiterjesztése mérsékelten lett volna képes segíteni, amennyiben csak az egyik vagy csak a másik javaslatot támogatta volna a kormány. Azonban azzal, hogy mindkét járulékot bevonnák a kedvezményezetti körbe, több mint duplájára, 16 százalékról 33 százalékra nő az a közteherhányad, amit le lehet nullázni a gyerekeseknél.

Kiknek jelenthet több bért?

Az egy gyermeket nevelők jövedelmében nem jelent majd változást a kormánydöntés, mert ők már eddig is (még minimálbér mellett is) ki tudták használni a havi tízezer forintos adókedvezményt. S az állás és kereset nélkül lévő szülőkön sem segít a döntés, mert ők kereset híján nem tudják igénybe venni a kedvezményt, s ez a jövőben sem változik. A többgyermekeseknél azonban gyermekszámtól és jövedelemtől függ, dagad-e a pénztárca, s ha igen, mennyivel.

Egykeresős családoknál

Amennyiben bejön az új rendszer, már a minimálbéres egykeresős kétgyermekesek is ki tudják használni majd a teljes adókedvezményt. Az ő nettójuk 6860 forinttal nőhet.

A kétgyermekes egykeresős átlagbéresek eddig is megkaphatták a teljes családi adókedvezményt, a három- és négygyermekesek viszont ezután sem fogják ezt elérni. Viszont a legalább három gyereket nevelő, átlagbért kereső szülő nettója több mint 38 ezer forinttal nőhet.

Háromszázötvenezer forintos keresetnél pedig már az egykeresős háromgyerekes is kihasználhatja majd a teljes kedvezményt, nettója pedig 43 ezer forinttal nőhet.

Kétkeresős családoknál

A kétkeresős egy és kétgyerekes minimálbéreseknél sem okoz változást a kiterjesztés, ők nem fognak több pénzt kézhez kapni. A három és négygyerekesek pedig szintén nem érik el a maximális közteher-kedvezményt, viszont több mint 33 ezer forinttal több lehet a borítékjukban.

Átlagbér esetén pedig már a három és négygyerekes család is ki fogja tudni használni az egész állami támogatást. Az ő havi jövedelmük három gyermek esetén mintegy 26 ezer forinttal, négy gyermek esetén pedig több mint 59 ezer forinttal növekedhet.

Háromszázötven-ezer forintos bruttó mellett pedig a négygyermekes szülőknek is elérhetővé válik a teljes adókedvezmény, ami náluk havi 20 ezer forintos bevételnövekedést okozhat.

2014-től várható

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormánydöntés figyelembe vételével terjeszti majd be a 2014-es adótörvényeket. Előzetes becslések szerint 20-30 milliárd forintba kerülhet a családi adókedvezmény kiterjesztése.

A kormány a család- és népesedéspolitikai akcióterv következő lépését, a “rugalmas” gyed kérdését szeptember közepén fogja tárgyalni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.