Gazdaság

Csányiék eladnak, ütik az OTP-t

OTP-bank(960x640)(1).jpg (OTP, ATM, bank)
OTP-bank(960x640)(1).jpg (OTP, ATM, bank)

Hétfőn reggel főleg az OTP-papírok miatt tovább gyengült a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe. Újabb részvényeket értékesített a Bonitás.

A bankpapír négyszázalékos mínuszban nyitott, onnan próbál visszakapaszkodni. A forgalom már a nyitáskor magas volt, az OTP 1,4 milliárd forintért cserélt gazdát. Az elemzők szerint hétfőn is az OTP lesz a figyelem középpontjában. Közben kiderült, folytatta az OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 Zrt. az OTP-részvények eladását. A Csányi Sándor minősített befolyása alatt álló cég – a BÉT honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint – pénteken összesen 650 ezer darab OTP-papírt értékesített, így a tulajdonában maradó részvények száma 500 ezerre csökkent.

A piacon továbbra is nagy a bizonytalanság. Elsősorban a legújabb, a bank elnök-vezérigazgatójának visszavonulásával kapcsolatos találgatások, cáfolatok borzolják a kedélyeket, nem egyértelmű a piaci szereplőknek, miért adta el részvényeit Csányi Sándor – közölte Sőre Balázs. A Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője szerint szerdán tárgyal a kormány az újabb devizahiteles mentőcsomagról. Ez részben már beépült az árfolyamokba, addig kivárnak a befektetők. Sőre Balázs az OTP-papíroknál inkább csökkenést, a többi papírnál pedig stagnálást vár hétfőn.


Fotó: MTI / Lendvai Péter

Rácz Balázs, az Erste Befektetési Zrt. elemzője kisebb emelkedésre számít hétfőn a tőzsdén. Szerinte a pénteki nagy esés után mérsékeltebb korrekció jöhet. Elmondta: a nemzetközi piacokon nyugodt a hangulat, kedvezőtlen hírek várhatóan nem befolyásolják majd a piacokat.

Korábban a Magyar Nemzet Online arról írt, hogy Csányi Sándor csütörtöki részvényeladásának hátterében az áll, hogy komoly szívműtéten esett át 2013 februárjában Németországban. A lap értesülései szerint az OTP-vezér egészségügyi állapota miatt a visszavonuláson is gondolkozik.

“Az OTP nevében határozottan cáfolom a bank elnök-vezérigazgatójának egészségi állapotáról, és esetleges visszavonulási szándékáról szóló híreszteléseket” – reagált a pénzintézet sajtófőnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik