Gazdaság

Laborban keverték a biosört

Az első magyar biosör finom és egészséges. Ősi gabonaféléből készült.

Nemcsak vegyszermentes, de antioxidánsokban és nyomelemekben is gazdagabb a többi sörnél az első magyar biosör. A Corvinus Egyetem Sör- és Szezipari Tanszékén öt évig fejlesztették a finom italt. Alakorból, vagyis egysoros búzából készült, ami az egyik legősibb gabonaféle. A sör neve is az lett: Alakor.

Barnább lett

Az alakort tízezer éve kezdték termeszteni Kis-Ázsiában, ám a nagyobb termőképességű gabonák megjelenésével kikopott a kedvelt fajták közül. Bioművelésre viszont kimondottan alkalmas: gyakorlatilag vegyszermentesen nevelhető és mivel jól bírja a gyengébb talajt is, műtrágyázni sem kell.


Fotók: MTI / Máthé Zoltán

Az első hazai biosörön 2008-ban kezdtek dolgozni a szakemberek, az első komolyabb mennyiség, még nem a végleges összetevőkkel, márciusban készült el. Az egy ale típusú, borostyánszínű sör volt, szemben a most kapható testesebb, sötét itallal. A piacon mindenestre pont jókor jelent meg: a nyári meleg és a szabadidő igencsak kedvez a sörpiacnak.

Felfutóban

A termék ökológiai lábnyomát is igyekeztek minimalizálni a sörkészítők, munkájuk eredményességét pedig a vásárló ellenőrizheti. Minden egyes palack Alakor egyedi sorszámot kap, amelynek segítségével visszakereshető a termék teljes útja: a fogyasztó megtudhatja, honnan származtak az alapanyagok, melyik főzetről van szó, mikor és hová szállították ki a palackot. Az idén 150-200 ezer palack készül, a cél azonban évi 600 ezer palack értékesítése.

A tervek szerint hamarosan csapolják is majd az Alkort, a fogyasztási trendekre reagálva pedig kínálnak majd szűretlen és light, vagyis alacsony alkohol- és energiatartalmú változatot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik