Gazdaság

Tombol a szegénység – kevés a minimálbér a minimális léthez

aprópénz (pénz, öt forint,)
aprópénz (pénz, öt forint,)

Tavaly két gyerek eltartásához havi negyedmillió kellett, egy felnőttnek elég volt 85 960 forint is – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az egyetlen felnőttből álló háztartás átlagosan havi 86 ezer forintból élt meg szerényen 2012-ben, míg két főnek már 150,4 ezer forintra volt szüksége a létminimumhoz. Egy kétkeresős, kétgyermekes családnak havonta csaknem 250 ezer forint kellett a megélhetéshez, mivel minél több tagból áll a család, annál alacsonyabb az egy főre eső összeg: a két felnőttből és négy gyermekből álló háztartásban fejenként havi 53 ezer forint is elegendő volt, vagyis az egy főre jutó érték háztartástípusonként az 53−86 ezer forintos sávban szóródott 2012-ben.

A létminimum biztosítja a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény − a társadalom fejlettségi szintjén alapvetőnek minősülő − szükségletek kielégítését. A KSH ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy „a létminimum, amely a fogyasztáson alapul és abszolút küszöbnek felel meg, nem az egyetlen – és a gyakorlatban nem is a leginkább használt – küszöbérték, tekintettel arra, hogy ez nem jelent feltétlenül szegénységet, hanem egy olyan jövedelmet, amely lehetővé teszi az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is”.


Fotó: Neményi Márton

Az EU összehasonlításaiban a jövedelmi alapú, relatív megközelítés az elfogadott. A tagországok „a mediánjövedelem 60%-ában határozták meg a jövedelmi szegénység küszöbértékét. Ennek értéke 2011-ben Magyarországon egy fogyasztási egységre számítva 62 463 forint volt, ennél alacsonyabb jövedelemből a népesség 13,8 százaléka élt. Mindez azt jelenti, hogy 2012-ben a minimálbér összege nem volt elég a létminimumhoz, annak 140 százaléka kellett a legalapvetőbb igények kielégítéséhez. Tavaly a 85 960 forintos létminimumtól a minimálbér nettója (60 915 forint) több mint 25 ezer, a szakmunkás minimálbér nettója pedig (70 740 forint) több mint 15 ezer forinttal maradt el.

A KSH visszautasította azokat a vádakat, hogy a tavalyi adatokat eddig kormányzati nyomásra nem tette közzé. A hivatal emlékeztetett rá, a létminimumról szóló kiadvány megjelenése nem határidőhöz kötött, rendszerint az első félév végén lát napvilágot, a KSH sajnálja, hogy Korózs Lajos, az MSZP elnökségének tagja a 2012. évi létminimumadatokat már azelőtt idézte, hogy azokat a KSH nyilvánosságra hozta volna.

Korábban az MSZP a kormánytól követelte, hogy hozza nyilvánosságra az adatokat. Korózs Lajos, a párt elnökségi tagja azt állította: információjuk van arról, hogy a KSH-ban május óta rendelkezésre állnak a 2012-es adatok, elkészültek az elemzések, Vukovich Gabriella elnök június közepén aláírta a dokumentumot, így azóta a publikálásra vár, de a kormány kommunikációs csapata azt visszatartja. Abból ugyanis kiderülne, hogy több mint négymillióan élnek a létminimum alatt, és egy két gyermeket nevelő család megélhetéséhez legalább 250 ezer forint szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik