Gazdaság

Mindent elsötétítő porviharok közelegnek

homokvihar (homokvihar, )
homokvihar (homokvihar, )

Az USA-ban attól tartanak, hogy visszatérnek az 1930-as évek porviharai. Oklahomától New Yorkig értek a veszélyes felhők. A gazdák rettegnek és a veszteségeiket számolgatják.

Az elmúlt pár hónapban sorra jelentek meg olyan hírek az Egyesült Államokban, amelyeket lassan 90 éve nem hallottak: óriási porviharok fenyegetik az országot. Július elsején Tucson környékén jeleznek elő veszélyes hóvihart.

Múlt héten Nevada államban például elképesztő baleset történt egy hirtelen támadt porvihar miatt. Szinte a semmiből jelent meg a pörölyszerűen lecsapó portömeg, s 27 autós ütközést okozott, amibe egy teherautóvezető bele is halt. Azóta a figyelmeztetésekben arra utasítják az embereket: ha lehúzódnak a por miatt, vegyék le a fékről a lábukat, hogy a féklámpa ne zavarja meg a hátul jövőket.

Mintha egy vonat jött volna szembe

Július elsején pedig Colorado államban csapott le a porvihar, november óta immár hetedszerre. Egy környékbeli farmer még spalettát is kénytelen volt becsukni az ablakán, különben beszivárgott a por a kis réseken, s hozzádobálta a vihar az üveg a terményeket is.

„Egyszerűen nézni sem bírtuk, olyan, mintha egy vasúti balesetet látna az ember, mintha egy katasztrófával állna szemközt” – fogalmazott a Denver Postnak. A lakásból két napon át takarították a csukott ablakon és a spalettán keresztül besüvítő port.

Évek óta könyörögnek

Délkelet-Coloradóban három éve súlyos aszály van, s ennyi idő alatt szinte a homoknál is finomabb porrá őrlődött a művelt termőföld. A por azon a környéken a Denver Post szerint ma már a legnépszerűbb beszédtéma. A gazdák a veszteségeiket számolgatják, s imádkoznak némi esőért.

A Facebook és az amerikai híradások tele vannak a porviharokról szóló képekkel.

És egyre sűrűbben kerül elő a kérdés: vajon újra olyan idők jönnek, mint a „piszkos harmincas években”, amikor fél Amerika egy porosbödönné alakult? (Az amerikaiak Dust Bowlnak hívják ezt az időszakot.)

Így működik a porvihar

A porviharok elsősorban a mezőgazdasági területeken alakulnak ki, ám egészen messze sodródhatnak a szél szárnyán. A szárazabb, sztyeppés területeken, ahol egykor bölények legeltek és tarackos gyökerű fű nőtt, a szántás porhanyítja a talajt. Ezt aztán nem tartják már meg a fűgyökerek, amikor elkezd fújni a szél, hanem felszáll a magasba.

A harmincas években annyira durvává váltak az emberi bőrt is lesikáló porviharok, hogy családok ezrei költöztek el az ország közepéből. Az oklahomai föld pedig még a keleti partig is eljutott félelmetes porviharok formájában. Döbbenetes képek Ken Burns dokumentumfilmjében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik