Gazdaság

Nem mindegy, milyen kártyával fizetünk külföldön

bankkártya (bankkártya)
bankkártya (bankkártya)

Aki külföldre megy nyaralni, annak kényelmes megoldás lehet a bankkártyás fizetés. De ha nem akarunk felesleges költségeket, nem árt odafigyelni arra, melyik kártyánkat mire használjuk.

Ha már megvan az útiterv, szállások lefoglalva, biztosítás megkötve, szánjunk egy kis időt arra is, hogy végiggondoljuk, hogyan intézzük a fizetéseket a nyaralás alatt. Kis odafigyeléssel pénzt és kellemetlenségeket spórolhatunk meg, ha egy külföldi úton a megfelelő bankkártyát használjuk – mondja a K&H Bank szakértője. Érdemes végiggondolni, mire szeretnénk használni az utazás alatt bankkártyánkat, és a család kártyái közül azokat magunkkal vinni, amelyek ehhez a legmegfelelőbbek lesznek.

Vásárlás

A legtöbb bankkártya-tulajdonos tisztában van azzal, hogy kártyával fizetni érdemes külföldön is, hiszen a költségek szempontjából ez az egyik legkedvezőbb mód a fizetésre. Ráadásul az átváltási árfolyam is kedvezőbb, mivel a bankok nem a drágább valuta-, hanem a kedvezőbb devizaárfolyamon számolnak el.

Fotó: AFP / Chris Hondros

Készpénzfelvétel

A vásárlással ellentétben a készpénzfelvétel már költséges lehet a külföldön erre felszámított díj miatt. Ha mégis készpénzt kell felvennünk más országban, azt a betéti bankkártyánkkal érdemes megtenni. Ha ugyanis a hitelkártyánkat használjuk a készpénzfelvételre, a kártyához kapcsolódó kamatmentesség erre a tranzakció típusra nem vonatkozik. Ilyenkor már a tranzakció időpontjától, tehát a pénz kivételétől kamatot számítanak fel.

A hitelkártyákat tanácsosabb tehát vásárlásokra igénybe venni. A nyaralás végeztével persze ne feledjük ellenőrizni a kamatmentes hitelperiódust, és ha tehetjük, egyenlítsük ki a kártyán lévő tartozást még az előtt, hogy arra kamatot számítanának fel.

Csak dombornyomottal?

A bankkártyák egy régebbi korszakából ered az a félreértés, hogy autót kölcsönözni csak hitelkártyával lehet. Valójában betéti bankkártyát is elfogadnak ilyen célra. Az viszont igaz, hogy például ezért a szolgáltatásért vagy olyan szállodában, ahol csak kézi lehúzó készülék – amivel egy önátírós bizonylati papírra másolják át a kártya dombornyomásait – van, csak és kizárólag dombornyomott bankkártyával lehet fizetni.  Természetesen ahol elektronikus bankkártya-elfogadó terminál (POS) van, ott nem dombornyomott bankkártyát is elfogadhatnak.

Az extrákat is kihasználhatjuk

A hitelkártyákhoz illetve a dombornyomott betéti kártyához a legtöbb esetben számos kényelmi szolgáltatás és kedvezmény is járul, érdemes ezeket időről időre áttekinteni, és igénybe venni azokat hotelfoglalásnál, autókölcsönzésnél vagy reptéri szolgáltatásoknál.

Sok kártyához tartozik betegség-, utazási-, baleset- és poggyászbiztosítás, ami megfelelő lehet a nyaralás során is olyan utazásoknál, amelyekben nincsenek különleges programok, mint például a búvárkodás vagy a hegyi kerékpározás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik