Gazdaság

Pénzhiány miatt leépít a pécsi egyetem

egyetem(1)(960x640).jpg (egyetem, előadás, egyetemista, )
egyetem(1)(960x640).jpg (egyetem, előadás, egyetemista, )

 

Összesen 67 alkalmazottat bocsátanak el a nyáron a Pécsi Tudományegyetemről (PTE). A felmondólevél mellé az érintetteknek alternatív állásajánlat is jár - számol be róla a keddi Magyar Nemzet.

Az intézmény dolgozói szakszervezetének közlése szerint összesen 146 státus megszüntetését tervezik, ám a betöltetlen álláshelyeket és a nyugdíjas korúakat leszámítva csak 67 aktív dolgozót érint az elbocsátás. Az egyetem szerint az intézkedésre az ismétlődő és vissza nem pótolt zárolások, az állami támogatás csökkenése, a kétséges utólagos konszolidáció és a hallgatói létszám csökkenése miatt van szükség. Az egyetem állami támogatása az elmúlt öt évben csaknem felére apadt.

A lap információi szerint a felmentések augusztusban lépnének életbe, de a PTE mindenkinek felajánl valamilyen alternatív álláslehetőséget.

A külső bevételeknek köszönhetően ugyanakkor bővülnek a hallgatói ösztöndíjak: tízmillió forintot osztanak szét a száz legmagasabb pontszámot elérő önköltséges felvételiző között – írja az újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik