Gazdaság

Kicsit bizakodóbbak a cégek, mint korábban

grafikon (grafikon)
grafikon (grafikon)

Az áprilisi jelentős esés után májusban és júniusban is megugrott a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, s ezzel folytatódott a trendjében 2012 őszétől tapasztalt emelkedés.

Kapcsolódó cikkek

Míg az optimistább hangulat kezdetben szinte kizárólag a fogyasztói várakozások javulásának volt a következménye, az elmúlt négy hónapban ez a hatás kifulladt, derül ki a GKI által, az EU támogatásával végzett felmérésből. Ugyanakkor sok havi stagnálás után májustól lendületet kaptak az üzleti várakozások. (A júniusi felmérést még a júniusi Varga-csomag bejelentése előtt végezték.)

Az üzleti szférán belül a kereskedelmi cégek kivételével júniusban minden ágazatban érezhetően javultak a várakozások. Az iparban leginkább a termelési kilátások megítélése lett kedvezőbb, de jobb lett a rendelésállományról, ezen belül az exportrendelésekről alkotott vélemény is.

Az építőipari bizalmi index értéke a májusinál kisebb mértékben, de tovább emelkedett. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése számottevően, a rendelésállományé enyhén javult.

Fotó: AFP/Boris Roessler

A kereskedelmi várakozások viszont a májusi javulásnál kevésbé, de romlottak. Az eladási pozíció és a várható rendelések alakulásának megítélése egyaránt rosszabb, a készleteké viszont kedvezőbb lett.

Júniusban a szolgáltatói bizalmi index emelkedett a legnagyobb mértékben, e szektorban a válaszolók különösen a várható forgalmat ítélték meg optimistábban.

Az iparban a foglalkoztatási szándék nem változott, a többi ágazatban kissé javult. A lakosság munkanélküliségtől való félelme viszont valamelyest erősödött.

A kereskedelem kivételével május után júniusban is minden ágazatban többen voltak az árcsökkentést, mint emelést tervezők, de a különbség szűkült. Az áremelés tervezett mértéke azért a kereskedelemben is mérsékeltebb lett. A fogyasztók inflációs várakozása viszont egyértelműen erősödött.

Minden ágazatban jelentősen javult a magyar gazdaság kilátásainak megítélése, s a derű- és borúlátók aránya már nem áll rettenetesen messze egymástól. A fogyasztók véleménye viszont júniusban e tekintetben is romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index júniusban a májusi emelkedésnél kisebb mértékben, de csökkent. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét rosszabbnak, várható megtakarítási képességét és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek következő egy évben megvalósítható vásárlási lehetőségét enyhén javulónak érezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik