Gazdaság

Már megint kiszabadult egy génmódosított növény

Engedély nélküli GMO-búzát találtak termesztésben az USA-ban.

Hogy, hogy nem, egy nyugat-oregoni farmon május végén a Monsanto növényvédelmi- és vetőmagcég egyik génmódosított búzafajtájából, a tesztelés alatt lévő GM Roundup Ready búzából találtak az amerikai hatóságok. Ez akkor derült ki, amikor általános gyomirtót, glifoszfátot kapott néhány búzatábla, s a búza mégis túlélte. Egyelőre még nincsenek adatok a fertőzöttség kiterjedésére, s azt sem lehet tudni, miként került az engedély nélküli GMO-búza a táblába. Az amerikai hatóság nem engedélyezte a GMO-búzának még a tesztelését sem Oregon állam területén, bár 16 másik amerikai államban 1998 és 2005 között körülbelül 100 farmon tesztelték a szuperbúzát.

Kísértetiesen hasonló eset történt a GMFreeze civil szervezet összesítése szerint a Bayer génmódosított rizsfajtájával. A GMO-rizst 2001-ig tesztelték csak az USA-ban, 2006-ra mégis megfertőzte a nem GMO rizsállomány fájdalmasan nagy részét. A rizst nem lehetett exportra értékesíteni emiatt, s a megkárosított gazdák dollármilliókat nyertek a Bayer elleni perekben. Soha nem derült azonban ki, pontosan miként szivárogtak ki a gének, ugyanis a cég feljegyzései hanyagnak bizonyultak.

Nemrég Magyarországon is átfogó vetőmag-, illetve vetésellenőrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter, mert tudomására jutott, hogy az ország keleti határain keresztül bizonyos mennyiségű GMO-s (génmódosított) kukorica-vetőmag érkezett illegálisan Magyarországra. Az elmúlt két évben már több ezer hektárnyi kukoricát kellett kitárcsázni emiatt.

Az újabb amerikai eset mindenesetre az Euractiv szerint muníció lehet azoknak az európai államoknak a kezében, amelyek szeretnék továbbra is tiltani a GMO-élelmiszernövények vetését az EU-ban. Jelenleg ez csak Spanyolországban engedélyezett.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik