Gazdaság

A mezőgazdaság jó passzban volt, az ipar kevésbé

termőföld (termőföld, föld, földművelés, mezőgazdaság, kapálás)
termőföld (termőföld, föld, földművelés, mezőgazdaság, kapálás)

Az előző negyedévhez képest 0,7 százalékkal nőtt a GDP, leginkább azért, mert a mezőgazdaság teljesítménye nőtt.

A korábbi gyorsbecslés számai beigazolódtak: a KSH legfrissebb adatai szerint az előző negyedévhez képest 0,7 százalékkal nőtt a GDP. 2012 első negyedévével összehasonlítva viszont a nyers adatok szerint 0,9 százalékos visszaesést mértek, ami a szezonális és naptárhatással kiigazítva mínusz 0,3 százalék.

Ha a részleteket nézzük, az derül ki, hogy a mezőgazdaság igen jól teljesített, 12,3 százalékkal nőtt a tavalyi alacsony bázishoz képest.

Az iparnál már nem ilyen rózsás a helyzet, összességében 3,2 százalékkal esett a teljesítmény, ezen belül a feldolgozóipar 2,5 százalékkal zsugorodott a tavalyi év hasonló időszakához képest. A feldolgozóiparon belül a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása esett vissza a legjobban. Ezt elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése okozhatta. Az elmúlt negyedévekhez hasonlóan jelentősen bővült a járműgyártás termelése, de ez szinte kizárólag az exportértékesítést húzta.

Az építőipar viszont 4,2 százalékos pluszt tudott felmutatni, amire már régóta nem volt példa.

A szolgáltatások teljesítménye szintén csökkent, 0,8 százalékkal, ezen belül a kereskedelem, vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás 1,1 százalékos mínuszt realizált.

Felhasználási oldalon az látszik, hogy a háztartások fogyasztása 1,2 százalékkal csökkent.

A beruházások továbbra is jócskán elmaradtak az egy évvel korábbihoz képest, miközben a gép és berendezés beruházások azért növekedtek. Viszont a feldolgozóipar beruházásai több mint két és fél évnyi emelkedés után ismét csökkentek.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió tagországainak együttes bruttó hazai terméke 2013 I. negyedévében 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva, amiben jelentős szerepe volt a déli országok recessziójának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik