Gazdaság

Matolcsyék korlátoznák a készpénzes fizetést

keszpenzfelvetel(210x140)(4).jpg (bankautomata, )
keszpenzfelvetel(210x140)(4).jpg (bankautomata, )

Magyarországon túl sok készpénzt használnak, ezért a jegybank szeretné visszaszorítani az ilyen fizetést.

Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúrák igazgatóságának vezetője a jegybank szakmai fórumán azt mondta: szeretnék elérni, hogy bizonyos kereskedésekben kötelező legyen a kártyaelfogadás, sőt nemcsak a vállalatok, de a magánszemélyek esetében is korlátoznák a készpénzes fizetések értékhatárát. Idén július elsejétől az MNB a két nagy kártyatársaság és a helyi vállalkozók részvételével kísérleti kártyaolvasó (POS) programot indul Fejér megyében. Az egyik kártyatársaság, a MasterCard anyagi segítséget is nyújt, de ez csak egy megyében teszi lehetővé a pilot-projekt elindítását.

Még mindig csekkezünk

Ha sikerrel jár a kísérleti program, az MNB szeretné, hogy uniós pénzek felhasználásával folytassák a POS-telepítési akciót, amire országos szinten 6-8 milliárd forint kellene. A készpénzes fizetés visszaszorításában a kártyaelfogadó hálózat bővítése fontos szerepet játszik. Tavaly a kártyás fizetési forgalom 7,8 ezer milliárd forintot ért el, a postai fizetések összege, főleg a sárga csekkes befizetések miatt, 4,6 ezer milliárd forintra rúgott.


Fotó: Kummer János

Bartha Lajos úgy vélte: a sárga csekk esetében a tavaly elfogadott jogszabályok negatívan diszkriminálják azokat, akik nem sárga csekkel fizetnek, mivel annak költségeit az ügyfeleknek kell állniuk. A sárga csekk és a csoportos beszedés problémáinak hatékony kezelését tenné lehetővé az elektronikus számlakibocsátás és az elektronikus fizetések szélesebb körű elterjedése.

Mit tettél, tranzakciós adó?

Bartha Lajos a tranzakciós illetékről elmondta: a jegybanknak még nincsenek adatai arról, hogy változtak-e a banki ügyfelek pénzforgalmi szokásai a tranzakciós díj bevezetésének hatására. A jegybank szerint az kedvező, hogy a bankok az elektronikus fizetés felé terelik az ügyfeleket, mivel – a jegybank ismeretei alapján – az elektronikus ügyleteknél, közülük főleg a kártyás fizetéseknél kisebb mértékben hárítják át az ügyfelekre a bankok a tranzakciós illetéket.

Ha a kormány esetleg emelné a tranzakciós illeték mértékét, akkor az MNB azt javasolja, hogy tovább növekedjen a banki elektronikus szolgáltatások előnye az illetéknél. A jegybank azt sem zárná ki, hogy a kártyás tranzakciók illetékmentesek legyenek. Bartha Lajos szerint az MNB továbbra is azon az állásponton van, hogy a kártyás vásárlások után a kibocsátó banknak járó bankközi jutalékot, az úgynevezett interchange-díjat mérsékelni kell. A csökkentés mellett a nemzetközi, regionális szinthez kell kapcsolni a jutalékokat, ami a mostani mérték felére-harmadára csökkentené a jelenlegi díjakat. A jegybank azt akarja elérni, hogy az új szabályozás már a jövő január elsejétől legyen hatályos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik