Gazdaság

Menekülnek az uszályok a Dunáról

Azért a víz az úr.

Szlovákiában már lezárták a Dunát, és piaci szereplők szerint holnap estére már Budapesten is elrendelik majd a hatóságok a „kíméletes hajózást”, a vízijárművek lényegében csak araszolhatnak a folyón. A parttól a lehető legnagyobb távolságban kell haladniuk, különösen figyelniük kell arra, nehogy lekaszálják a magas vízállás miatt közelebbre került áramvezetékeket, a lehető legkisebb hullámkeltéssel manőverezzenek.

Az óvatos üzemmód elrendelése azonban már alig fogja zavarni a Dunán uszályozó teherhajósokat, ugyanis már most is olyan a helyzet a gyakorlatban, hogy se fel, se le nem tudnak menni a folyón. „Most már csak két dolgot tehetnek a teherhajósok: kihúzódnak valamelyik lekötő kikötőbe, vagy menekülnek” – fogalmazott lapunknak Szalma Botond, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke. Az uszályokat – a több tonnás rakománnyal együtt – muszáj letenniük a csendesebb csepeli, újpesti vagy dunaújvárosi kikötőkbe, ugyanis egy uszadékfa is leakaszthatja ezeket a hajókról. A hajók pedig kikötnek a parton vagy lehorgonyoznak.


Fotó: MTI

Felfelé (árral szemben ) már nem lehet menni, mert ha teljes gőzre állítják a motort, akkor is csak egyhelyben állnának. Lefelé még lehet menekülni, de nagyon azért nem érdemes, mert előbb-utóbb eljutnak egy hídig, ami alatt már nem férnek át a magas vízszint miatt. Aki tehette, már elindult – érzékeltette a hajók helyzetét Szalma Botond. Saját cége, a hat saját hajóval teherszállító Plimsoll minden egyes napi állással 8-10 ezer eurót (2,5-3 millió forintot) bukik.

Szerinte pár napon belül amúgy a teljes hajózási zárlatot is elrendelik a Duna magyarországi szakaszán. „Nagyon sok a víz – magyarázta –, az üzlet teljesen megállt, mindenki csak azzal foglalkozik, hogy a vevői dühét csillapítsa és a veszteségeit számolgassa.”

Szárnyashajó helyett jó lesz busszal?

Az embereket szállító hajójáratok jelentős részét már most törölte a Mahart Passnave Zrt. A Budapest–Bécs szárnyashajóra vett jegyek boldogtalan tulajdonosait busszal juttatják el Bécsbe június 6-ig, az esztergomi és szentendrei kirándulóhajók pedig határozatlan ideig nem járnak. Június 8-ára volt tervezve egy solti szárnyashajós kirándulás, ám azt is elmosta a víz. Június 8-án és 9-én sem lesz még szárnyashajó Esztergomba és Visegrádra. A zenés-táncos sétahajózásról és margitszigeti sétahajózásról is határozatlan időre lemondhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik