Gazdaság

Nőttek a keresetek, mégsem kereshettek többet az emberek

Megint az alacsony bérűeket rugdoshatták ki: márciusra újra 150 ezer forint fölé került az átlagos nettó kereset.

A válság kitörése óta mindössze két olyan hónap volt, amikor az emberek nettó keresete meghaladta a 150 ezer forintot (az év végi jutalmakat adó decembereken kívül): idén március és tavaly november – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett munkaerőpiaci adatait böngészve. Így az év első negyedében összesen 4,2 százalékkal kerestünk többet, mint tavaly ilyenkor.

A legtöbbet az egészségügyben emeltek: tavaly ilyenkorhoz képest az év első negyedében 10,5 százalékkal nőttek a fizetések, igaz, csak átlagosan 129 ezer forintra. A legjobban még mindig a pénzügyi szektor fizet: itt átlagosan 319 ezer forint volt a havi nettó jövedelem. Az informatikában 307 ezer forint. A legrosszabbul a szociális szolgáltatásokkal lehet keresni (73 ezer forint átlagosan), bár az erdőgazdálkodás és a turizmus sem fizet sokkal jobban.


Fotó: Neményi Márton

Katasztrofális a helyzet

Rossz hír azonban, hogy folytatódott az alkalmazásban állók létszámának csökkenése: egy éve nem volt olyan időszak, amikor ne csökkenést regisztrált volna a KSH az előző év hasonló hónapjához képest. A versenyszférában mindössze 10 ezerrel voltak többen állásban márciusban, mint februárban. A negyedév során a férfiaknál és a nőknél is csökkent a foglalkoztatottság és nőtt a munkanélküliség.

Hároméves rekordon a munkanélküliség

A munkanélküliség az év első három hónapjában összesen 11,8 százalékos volt. Legutóbb 2010 elején volt ennyire rossz a helyzet az álláspiacon, ami akkor is példátlanul magasnak számított. Tehát a magasabb bérek mellett hároméves rekordot ért el az állást keresők száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik