Gazdaság

Nem lesz ingyenes a kéményseprés

A maximumdíjat fizetőknek, az eddigi 4 ezer helyett 2000 forintot kell fizetniük.

Döntött a kormány a kéményseprés díjának csökkentéséről. Noha korábban felmerült, hogy teljesen ingyenessé teszik ezt a szolgáltatást, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteki közleménye szerint csak faragtak az árból. Hogy mennyivel, az egyelőre kicsit bonyolult a tárca leírása szerint. Íme: “A közszolgáltatás díjának meghatározása az egy egységnyi munkaráfordításra figyelembe vehető legmagasabb összeg megállapításával történik. Az ellátásért felelős önkormányzat az összeghatárra, a közszolgáltatási feladat tartalmára és a település szerkezetére figyelemmel helyi rendeletben rögzíti a tarifát. Az egységnyi munkaráfordítás figyelembe vehető legmagasabb összege július elsejétől legfeljebb 2000 forint lehet.”

A minisztérium szerint a kéményseprési díjak csökkentésével a kormány újabb intézkedést tesz a családok terheinek mérséklésére. Július 1-jétől csökkenő díjakra számíthatnak a fogyasztók a víziközmű-szolgáltatásban és hulladékszállításban. A víz- és csatornadíjak az idén januári összeghez képest csökkennek 10 százalékkal. A szemétszállításért 2014 végéig a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók.

A háztartások kiadásai a gáz, villamos energia és távfűtés januári költségcsökkentése után az idén júliustól további öt közszolgáltatásban mérséklődnek – közölte a tárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik