sms
Gazdaság

Több áldozata van a mobilnak, mint az alkoholnak

A vezetés közbeni SMS-ezésbe több  fiatal hal bele, mint ittas vezetésbe.

Egy amerikai felmérés szerint évente nagyjából 300 000 tizenéves és húszas évei elején járó sofőr sérül meg, és körülbelül háromezer életét is veszti olyan balesetben, amelynek okozója a vezetés közbeni üzenetküldés volt. Ez a szám erőteljesen nő az okostelefonok terjedésével. Azokon a hagyományos szöveges üzenetküldés mellett több egyéb chatalkalmazás is fut – olvasható a technet.hun.


Képünk illusztráció

Az alkohol alulmaradt a statisztikában, mivel a fiatalok nem isznak minden nap, a telefonjukról viszont egy pillanatra sem szakadnak le. 

A balesetek rohamosan növekvő száma miatt több amerikai államban is kezdeményezték, hogy törvény tiltsa vezetés közben az SMS-ezést vagy egyáltalán a telefon használatát. Európában ez bevett gyakorlat, így például hazánkban is tilos a telefon használata vezetés közben. A magyar jogalkotó trükkösen fogalmazott azzal, hogy menet közben megtiltja a kézben tartott mobiltelefon használatát. Tehát tilos SMS-ezni, e-mailezni, telefonálni, Facebookolni miközben autót vezetünk. Egyet lehet, kihangosító segítségével telefonálni. Arra egyelőre nem tér ki a magyar jogalkotó, hogy a hangutasítással vezérelhető alkalmazásokkal és eszközökkel mi a helyzet, úgyhogy egyelőre az iPhone-okban található Siri személyi asszisztens segítségével, szóban egyelőre legálisan SMS-ezhetünk a volán mögött – írja a technet.hu

Egy korábbi tanulmány szerint az SMS-ező ember nagyjából úgy vezet, mintha 0,8 ezrelékes lenne a véralkoholszintje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik